Värmen källa till såväl välbehag som besvär

Den torra och varma våren får konsekvenser för djur, växter och människor. Biodlare varnar exempelvis för en fruktfattig säsong och läkare vädjar om sunt förnuft för den som vistas i solen.

Övrigt2018-05-29 05:30

Ovanligt varmt och mycket torrt. Så kan de senaste veckornas väder sammanfattas. Några rejäla regn med rotblöta skulle göra gott men enligt SMHI får Sörmland fortsatt varmt och torrt. Och vi närmar oss en gräns där värmen kan bli ett allvarligt problem.

Om och när SMHI flaggar för dagstemperaturer på 26 grader, tre dagar i rad, slår landstingets "beredskapsplan vid värmebölja" till.

Studier visar nämligen att den dagliga dödligheten ökar med tio procent i en sån situation, och med ytterligare tio procent om temperaturen ihållande överstiger 30 grader.

Där är vi dock inte än och chefsläkaren Marie Portström poängterar att värme och ljus har många positiva effekter.

– Många mår bättre av att det blivit varmare. Ljuset är gynnsamt och det fodras inga långa stunder i solen för att tanka D-vitamin.

För att klara solen och värmen med hälsan i behåll finns det några grundläggande saker att tänka på.

– Det är förstås viktigt att dricka mycket och försöka hålla ner temperaturen där man vistas. Direktsol ska man alltid vara försiktig med. Undvik att bli överhettad eller bränna huden med tanke på cancerrisken. Som individ får man tänka efter och vara lite förnuftig vad gäller solvanor, vätska och känna efter hur man mår, säger Marie Portström.

Hanne Uddling är ordförande i Svenska biodlarföreningens Sörmlandsdistrikt. Enligt henne är det för tidigt att säga om bin och andra insekter har gynnats eller missgynnats av vårvärmen. Honungsbina flyger visserligen flitigt dessa dagar men frågan är om de har något för det.

– När det är så här torrt så orkar inte växterna producera tillräckligt med nektar. Äppelträden blommar riktligt men bina kan få flyga många kilometer utan att ha någonting för det. Långt innan växterna skrumpnar ihop och torkar så har de försökt att skydda sig genom att inte göra av med nektar i blomningen, säger hon,

Brist på nektar hos växterna påverkar pollineringen som i sin tur är avgörande för bildandet av frukt.

– Om bina inte drar in mat nu så får drottningen signaler om att hon ska sluta lägga ägg. Men det ser vi i bikuporna först om någon vecka, säger Hanne Uddling.

Hon uppmanar alla som har en trädgård att ställa ut vatten.

– För att bina, humlorna, getingarna och solitärbina ska klara sig så behöver de tillgång till någon vattenkälla. Det kan vara en skål med lite stenar eller mossa.

Torsten Mörner, veterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA:

– Det stora problemet för djur som lever i öppet landskap är tillgången på vatten om diken och gravar är torrlagda. Annars klarar de sig, de gör precis som djuren i Afrika, de lägger sig i skuggan under träden.

Enligt Torsten Mörner har vare sig älg eller rådjur hunnit fälla den tjocka vinterpälsen.

– Det är först när det är över 30 som det blir riktigt varmt för djuren. Då ser man ofta hunddjur och fåglar som hässjar (flämtar med vidöppen mun/näbb) och hästar som svettas för att kyla ner sig. 25 grader är ingen extrem temperatur men alla behöver vatten. Jag har altlid ett vattenkar i min trädgård. Det är mycket uppskattat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!