Värmerör blottar Trosas historia
När de moderna fjärrvärmerören läggs ned kan det historiska Trosa dyka upp.
Invid husväggarna på Östra långgatan drar grävmaskinen fram, bredvid går Björn Pettersson, antikvarie från Sörmlands museum, för att se om någon historia kommer i dagen.
Vi vet att det finns lämningar men vi vet inte hur mycket. Innan grävningarna startade gjordes en förundersökning i området där rören ska läggas ned, då hittade vi timmer, säger han.
Området kring Trosa torg, vid rådstugan och ned mot ån, var det mest intressanta under förundersökningen. När grävningarna börjar på torget kan man med lite tur hitta djurben, keramik och läder, enligt Björn Pettersson.
Men det dröjer till april innan skopan sätts i marken vid torget.
Just nu genomför Björn Pettersson en så kallad schaktkontroll. Det innebär ett han följer grävningarna på plats. Stöter man på något utöver det förväntade hör han av sig till länsstyrelsen för att få tillåtelse att inleda en särskild undersökning.
Jag får bara stoppa grävningarna om jag stöter på en konstruktion av något slag exempelvis en stenmur eller en stengrund, säger han.
Enligt Björn Pettersson finns en del kunskapshål att fylla vad gäller det nya Trosa. På antikvariespråk är nya Trosa det som anlades på 1500-talet.
I mitten av det århundradet upphörde nämligen dåvarande Trosa att fungera. Havet drog sig undan och handeln som utfördes här stannade av.
Men med kunglig hjälp växte Trosa igen och bebyggelsen tog fart. Närmare vattnet denna gång.
Karl den nionde var en ekonomiskt sinnad kung och gynnade Trosaborna genom att upplåta mark och ge befolkningen skattefrihet.
Resultatet blev att Trosa växte rätt så snabbt, säger Björn Pettersson.
Vill det sig väl kan fragment av 1500-talets Trosa nu dyka upp igen.
Fredrik Gustavsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!