Inför bytet ska alla fastighetsägare se till att en konsol finns, så att bytet fungerar smärtfritt.
– Kravet har funnits länge men vi kanske har varit snälla tidigare, säger Anna Alm, ingenjör vid Nyköpings Vatten.
Många villaägare blev förmodligen förvånade när ett brev med kravet dök upp i brevlådorna för en tid sedan. Men faktum är att bestämmelserna har funnits sedan slutet av 80-talet - kommunen har bara sett mellan fingrarna beträffande mätplatsen. Nu är det slut på det.
Vattenmätarplatsen ska vara godkänd enligt de allmänna bestämmelserna. Det handlar bland annat om att förbättra arbetsmiljön för personalen som byter vattenmätaren, vilket sker ungefär vart tionde år.
– Det kan till och med vara så att i vissa fastigheter så finns jordkabeln till vattnet i huset. Då kan de få ström genom sig om det inte sitter en konsol där, säger Anna Alm.
Att konsolen är en känslig fråga – eftersom det innebär en utgift för många hushåll – blir tydligt när SN tar kontakt med andra i projektet. Montörerna får ta emot mycket av ilskan och måste gång på gång förklara att det är fastighetsägaren som har ansvarar för att mätarplatsen är godkänd - trots att kommunen byter ut mätaren.
Kostnaden för att sätta upp konsolen är svårbedömd, eftersom förutsättningarna kan vara så olika, anser Anna Alm.
– Det är jättesvårt att säga. En del kanske kan göra det själva om ledningen går rakt och det inte är några krusiduller.
För andra kan det handla om flera tusenlappar, om ventiler behöver bytas och det sitter krångligare till.
Villaägare Georg Hammertjärn i Högbrunn är en av alla konsumenter som blivit tvungen att ta hjälp av en rörmokare för att få upp konsolen.
Han fick betala runt 2000 kronor och har dubbla känslor inför den utgiften. Han är nöjd över att ha fått nya fräscha ventiler för pengarna men tycker att monteringen av konsol är något kommunen borde ha stått för, när de ändå byter till fjärrmätare.
– Jag tycker inte det var värt 2000 kronor för att slippa fylla i mätarställningen, säger han.
Argumentet om montörernas arbetsmiljö, det ska fungera smidigt och dessutom kan de få ström i sig, ger han inte mycket för.
– För några år sedan byttes elmätaren ut av en liknande anledning som vattenmätaren. Det kostade mig inte en krona och då snackar vi risker med ström, säger han.
Samtliga vattenmätare i kommunen ska bytas ut fram till 2021 och det handlar om 7000 stycken. I dag har cirka 2300 mätare ersatts.
Nytt för denna gång är att tekniken har moderniserats och fjärravlästa mätare ersätter de gamla. Nyköpings Vatten kan därmed åka runt i bilar och läsa av vattenmätarställningen med hjälp av radiovågor.
– I framtiden kanske det byggs upp master så vi slipper det också, säger Anna Alm.
Fördelen med fjärravläsning är att kunderna i princip slipper preliminärdebitering av vatten och att villaägare inte behöver fylla i och skicka in mätarställningen.