Idag ska en av Louise Montgomerys klienter, 18-åriga Mohammed Ali Nazari från Afghanistan få sitt besked om avslag på Migrationsverket i Flen.
– Han har alla skyddsskäl som finns för att få stanna, men fick en dålig handläggare i början. När vi överklagade fick han byta, men nu har han knappt hunnit träffa sin nya handläggare. Tyvärr är det inte första gången något sådant här händer. Det känns som att det är helt godtyckligt vem som får stanna, säger Louise Montgomery.
I september släppte yrkes-och volontärnätverket# Vi står inte ut "Rapport om rättsosäkerhet i asylprocessen för ensamkommande barn och unga", en sammanställning av ett hundratal fall som nätverket ser som representativa för hur asylprocessen går till i Sverige i dag. Fallen har inhämtats under sommaren 2017 och har granskats av asylrättsjuristen Lotta Lagnander. Sammanställningen visar att Sveriges mottagande av asylsökande uppvisar fel och brister som på många sätt strider mot EU:s asylprocedurdirektiv och Europakonventionen för mänskliga rättigheter.
– Vi har varit med om det så många gånger. Det värsta är kanske hur processen ser ut. De asylsökande går igenom ett nytt trauma varje gång de måste berätta om det trauma de gått igenom, säger Therese Montgomery, psykolog på Riande.
I fallet med Mohammed som kommer från Afghanistan, så har han haft fyra útredningstillfällen, vilket innebär att han behövt berätta sin historia fyra gånger.
– Han är helt trasig efter varje gång. De här ungdomarna kan inte diagnostiseras med PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, för de kommer aldrig igenom stressen. De lever i den konstant, säger Therese Montgomery.
Idag har riksdagen en diskussion om migrationspolitik och ska bland annat rösta om amnesti för ensamkommande. Att det varit tyst om nätverkets rapport om rättsosäkerhet är ett tecken som visar hur det kommer gå, menar Louise Montgomery.
– Det finns ju tyvärr ingen opposition i den här frågan, regeringen och oppositionen tycker likadant.
Therese Montgomery befarar att takten på utvisningsbeslut för de som hunnit fylla 18 år kommer att öka.
– Det känns som att de försöker få ut så många som möjligt nu innan de måste implementera ett beslut om amnesti, säger hon.
https://www.mynewsdesk.com/se/number-vistaarinteut/documents/rapport-om-raettsosaekerhet-i-asylprocessen-foer-ensamkommande-barn-och-unga-70084