Verk i toppskick efter renovering

Minskad risk för utsläpp och och dålig lukt. Det är resultatet efter att avloppsreningsverket i Stavsjö har byggts om.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto:

Övrigt2018-06-05 16:38

I tisdags förra veckan nyinvigdes reningsverket i Stavsjö efter att det byggts om. Ombyggnationen gjordes för att öka reningsgraden men även minska risken för dålig lukt i området. Uppgraderingen av verket innebär att syreförbrukande ämnen som släpps ut minskar med 30 procent och fosfor med 40 procent. Utöver det minskar även närsalterna med upp till 50 procent. Närsalter är något som växter måste ha för att växa och leva, men kan även orsaka övergödning i vattendrag och sjöar.

– Det här är en miljöåtgärd på sikt för att bland annat minska övergödning. För Stavsjöbornas del kommer det märkas mest på att det kommer lukta mindre, säger Niklas Dahlén, processingenjör på Nyköpings vatten och projektledare för ombyggnationen av Stavsjö.

Kommunalrådet Nicklas Franzén (V) menar att minskningen av utsläppen på sikt även hjälper Östersjön.

– Alla vattenlopp rinner ju ut där och vi vet hur ansatt Östersjön är av miljöpåverkan. Varje sådan här ansats är jätteviktig. Även om den enskilda åtgärden kanske inte är revolutionär så drar man genom den här upprustningen sitt strå till stacken.

Upprustningen är också en del i en pågående process där man även ska se över andra vattenverk i kommunen.

– Nästa som står på tur att renoveras är Aspa som är slitet. Sedan är det Lästringe och Stigtomta som vi tittar på. Men ju längre fram i tiden det ligger desto mer osäkerhet är det om vad som behöver göras, säger Niklas Dahlén.

Något som dyker upp av och till och fastnar i reningsverkets galler är tops och andra toalettartiklar. Kommunalrådet Nicklas Franzén (V) tror dock att Nyköpingsborna varken är bättre eller sämre på att inte spola ned sådant som inte hör hemma i toaletten. Samtidigt menar han att det är viktigt att upplysa invånarna om att det man spolar ned inte bara försvinner utan påverkar miljön.

– Reningsprocessen i verket tar inte hand om allt. Det är viktigt att tänka på vad vi själva spolar ned i avloppet. Egentligen tror jag inte att det är brist på information om att man inte får kasta tamponger och kondomer i toaletten. Det handlar vad det kan få för påverkan på miljön. Vilka konsekvenser det får långsiktigt på våra vattendrag, säger han.

Han har själv varit ute på reningsverk och sett att det kan spolas ned rätt märkliga saker utöver tops, bindor och sminksvampar.

– När man står på det centrala vattenverket kan man bli förvånad över vad som fastnar i silarna och hur man kan få ned det i avloppet. Jag såg till exempel en keps. Då börjar man fundera, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!