Verkligheten i Sydafrika- inte svart eller vit
Vägen till förlåtelse och försoning är smärtsam, men nödvändig. Journalisten Marika Griehsel följde den sydafrikanska sanningskommissionen på plats.
Hon följde flera av förhören i det som kallades sanningskommissionen. Bland annat utfrågningen av Winnie Mandela. Marika Griehsel förändrades av att bevaka sanningskommissionens arbete.
_Jag förändrades som människa och jag såg mirakel ske, säger Marika Griehsel.
Ursprungligen var kommissionen en politisk kompromiss. Men efter hand började Marika se arbetets andliga dimension. Istället för straff och vedergällning, skulle sanningen komma fram och förövarna få förlåtelse av sina offer. Mänskliga möten fick ersätta juridiska hårklyverier. Processen skulle hela Sydafrika från apartheids uppslitande sår.
_Jag förstod att sanningskommissionen hade en andlig dimension. Den var en gåva till det sydafrikanska folket, en väg att gå vidare på.
Marika Griehsel fascinerades redan från början av den försoningsvilja som fanns i Sydafrika. Detta blev än tydligare under kommissionens arbete.
_Jag blev medveten om att verkligheten inte var svart eller vit. När jag såg och hörde dess vita polismän och militärer berätta om sina gärningar, förstod jag att de också var offer. De var indoktrinerade, de trodde att de gjorde något bra.
Sedan en tid tillbaka bor Marika i Sverige tillsammans med sin man och två barn. När hon återvände till Sverige slogs hon av vår likgiltighet inför vad som händer i vår omvärld.
_Här finns en oerhörd fokusering på materiella ting och det är det som vi blir bedömda utifrån. Det vi har inom oss räknas inte. Här finns en ytlighet som är påtaglig, konstaterar hon.
_Sen är det också så tydligt att segregeringen här hemma har ökat. Nu finns det gettobildningar och det upplevde jag inte på sjuttiotalet när jag växte upp.
Inom kort reser Marika till Sierra Leone för att spela in en dokumentär för SVT. Den ska bland annat handla om den försoningsprocess som ska påbörjas där. Med Sydafrika som förebild ska landet försöka komma till rätta med oförätter i det förgångna.
Numera är hon frilansjournalist och vill arbeta i längre format än det korta, nyhetsmässiga. Hon beklagar samtidigt att SVT inte har placerat någon ny korrespondent i Afrika sedan hon flyttat hem.
_Jag vill inte bara rapportera utan också förändra och beröra. Det är så lätt att bli cynisk i det här yrket.
Hon poängterar vikten av att inte glömma lärdomarna från sanningskommissionen.
_Andan från kommissionens arbete är på väg att glömmas bort. Det finns en ny elit i Sydafrika och de har inte förstått hur det har varit. Korrumptionen breder ut sig, säger Marika med sorg i rösten.
_Men, tillägger hon, jag känner mig mer hemma i Sydafrika än vad jag gör här i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!