Men oppositionens retorik att regeringen sviker de svagaste grupperna i samhället är inte sann. Vad som är sant är att drygt 17 000 personer i samband med årsskiftet blir utförsäkrade ur sjukförsäkringssystemet – och att a-kassorna inte fått klara direktiv om vad som gäller av arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M).
Maktspelaren Göran Persson (S) väntade medvetet att reformera sjukförsäkringen under sin tid som finans- och statsminister. Allianspartierna får därför agera nyttiga idioter. Ödets ironi gav dessutom två av regeringens svagaste kort i uppgift att dra i land den känsligaste reformen under mandatperioden.
Det är lätt att känna med sjukskrivna vars oro för privatekonomin ökar inför julhelgen. Det är lätt att förstå dem som tycker att Littorin är fel sorts tomte. Däremot bör debatten sansas. Sverige ligger fortfarande i topp när världens sjukförsäkringssystem rankas. Skillnaden mellan regeringens och oppositionens politik handlar om decimaler i statskassan.
I Sverige lever sjukskrivna på en materiell levnadsnivå som andra länder bara kan drömma om. Sjukskrivna kommer även i fortsättningen ha rätt till över 900 dagars ersättning. Därefter väntar aktivitetsstöd – finansierat med a-kassa – i ytterligare 90 dagar.
Domedagsprofetiorna i debatten gynnar allra minst dem som diskussionen handlar om. För allt blir inte bättre. Förändringen som gör att sjukersättningen baseras på faktisk - inte förväntad - inkomst är sämre för till exempel studenter. Hur reformen gynnar ett meritokratiskt kunskapssamhälle har ingen kunna svara på.
I absolut värsta fall väntar dock ett tillfälligt skyddsnät i form av socialbidrag, även för nyexaminerade studenter. Vi kan alltså diskutera varför sjukförsäkringen för några grupper behöver försämras. Men ännu viktigare är att diskutera varför nyexaminerade ingenjörer tvingas gå arbetslösa i stället för att få jobb inom den svenska industrin.
Det är deras löner som bygger sjukförsäkringen.
Lars Pettersson
Vi bygger vår egen sjukförsäkring
Sverige har ett av världens mest generösa sjukförsäkringssystem. Oavsett parti och politisk ideologi råder en bred samsym bland svenska väljare om att människor som är svårt sjuka bör få ekonomiskt stöd. Därför står regeringen inför en svår utmaning att kommunicera förändringarna i sjukförsäkringarna.När regler görs om, och gränser dras, hamnar enskilda individer i kläm. När personen som kläms dessutom lider av sviterna från en sjukdom – och socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrson (M) inte är skicklig nog att lyfta fram vilka orsaker som ligger bakom förändringarna – blir rubriksättningen därefter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!