Det är som bekant valår i år, vilket innebär att de politiska partierna gör sitt yttersta för att vinna vår gunst. När jag skriver "vår" får ordet dubbel betydelse, för i mitt fall handlar det både om min roll som väljare, där makten utövas genom valsedeln, och min roll som journalist, där makten utövas genom utrymme i spalterna.
Som vanligt vill media veta vilka som är de viktigaste valfrågorna och Expressen har genom undersökningsföretaget Demoskop, redan hunnit med att göra två undersökningar i år. Intressant nog så har toppfrågan ändrats ganska dramatiskt från undersökningen i januari till den i maj.
I januari svarade 19 procent att lag och ordning var den viktigaste frågan. Nu har frågan hamnat på en fjärdeplats. Nu är det istället invandringen som har topplaceringen på tjugo procent.
Som de flesta väljare utgår jag från de valfrågor som påverkar mig mest. Eftersom jag har flera äldre och sjuka anhöriga, varav en närstående och sett på nära håll hur äldreomsorgen alltmer kollapsat, är den frågan en synnerligen het potatis för mig.
Så icke för de tillfrågade i undersökningen. I maj har äldreomsorgen och jobben en delad näst-sista placering, endast trumfad av försvaret när det gäller kalla valfrågor.
Är det då verkligen så att svenskar i gemen påverkas så mycket av invandringen i sin vardag? Eller är det så att media lyfter en fråga som många tycker något om?
Politikens roll är att fördela landets resurser för medborgarnas bästa och de lyssnar naturligtvis efter det som går hem i stugorna, oavsett om de erkänner det eller ej.
Om inte: visa mig det parti som vågar lyfta äldreomsorgen som viktigaste valfråga. Att bli gammal drabbar oss alla, oavsett vad vi tror i dag. Och då är det i stor utsträckning invandrarna som står för omsorgen.