"Vi oroas för alpackorna på nyår"

För åtskilliga djur kommer 2019 inledas på sämsta sätt. Vagnhäradsparet Peter Eriksson och Carita Candestedt bävar för hur djuren på deras bondgård – framför allt de nya alpackorna – ska klara nyårsbombardemanget.

"Vi har fyra alpackor nu men kommer att skaffa två till", säger Peter Eriksson och Carita Candestedt som bävar för hur djuren på deras bondgård i Vagnhärad – framför allt de nya alpackorna – ska klara nyårssmällandet.

"Vi har fyra alpackor nu men kommer att skaffa två till", säger Peter Eriksson och Carita Candestedt som bävar för hur djuren på deras bondgård i Vagnhärad – framför allt de nya alpackorna – ska klara nyårssmällandet.

Foto:

Övrigt2018-12-29 12:01

– Här in till hästarna stänger vi dörrarna, knäpper på lyset och sätter på radion och sedan är det alltid någon av oss som är här med dem. Men det kan vara svårt att veta när de börjar skjuta, säger Peter Eriksson och frun Carita Candestedt.

Även detta nyår förväntas det fyras av smällare och skjutas upp raketer i Trosa kommun. En Facebooktråd på ett lokalt Trosaforum inleds exempelvis med "Vart investerar man i fyrverkerier i kommunen?".

På Åbacksvägen i Vagnhärad driver Peter Eriksson och Carita Candestedt LSS-verksamheten Vagnhärads gröna omsorg. På bondgården har man ett stort antal djur som hästar, höns, kaniner, katt, hund och alpackor. Tidigare har bland annat gårdens ljudkänsliga hästar tagit skada av fyrverkerier och smällare. Under året införskaffade man även alpackor som gör att paret nu känner extra stor oro.

– Det här är ett stort och återkommande problem, inte bara för oss utan för många djurägare. Hästar och hundar har vi haft länge och dem har vi försökt förbereda på olika sätt, så långt det gått. Men vi vet inte om alpackorna kommer att reagera negativt på smällandet, vi är oroliga för det, säger Peter Eriksson och tillägger att de vädertåliga alpackorna går ute året om.

– De är alltid ute i hagen, även om det snöar, men kan gå in i vindskydd.

Flera kommuner har infört förbud mot fyrverkerier. I Trosa är fyrverkerier tillåtna nyårsafton från kl 15.00 till kl 02.00 nyårsdagen. På hemsidan skriver Trosa kommun att fyrverkerier är en viktig del av jul- och nyårsfirandet för många och för andra en skräckupplevelse. "Ta hänsyn till husdjur i ditt närområde."

I ett försök att lindra djurens plåga detta nyår har Peter och Carita gått runt och lagt lappar i grannarnas postlådor med en vädjan om att inte rikta raketer mot gården, eller fyra av smällare i närheten.

– Det är ju alpackorna vi är mest oroliga för. Att exempelvis stänga in dem är svårt också eftersom de vill kunna fly, säger Carita som berättar att alpackor är sociala flockdjur som tycker om närhet men inte direktberöring.

Skydda djuret

Vissa skotträdda hundar kan bli mycket lugnare om de är tillsammans med flera andra hundar som inte är rädda.

Rasta tidigt och aktivera. Gå en extra lång runda med hunden. Nosövningar är bra, då får hunden koncentrera sig och kan tröttas ut så att den blir mer avslappnad under natten. Vid varje smäll kan man ge en godisbit så att hunden förknippar smällandet med något positivt.

Lyssna på radio i mörker.

Vänd dig till veterinär om djuret behöver receptbelagda mediciner.

Håll katten inne hela natten. Sätt fram kattlådan så att katten inte behöver gå ut.

Ge kaninerna nytt hö och kanske lite örter innan tolvslaget. Då har de något att sysselsätta sig med.

För hästar, sätt i öronvadd som dämpar ljudet, ta in hästarna i stallet och låt radion spela lugn musik. Stanna kvar i stallet och ge en extra dos hö.

Källa: Tidningen Djurskyddet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!