"Vi vill ge folk mod att berätta"

I kommunen, där de flesta anställda är kvinnor, lyfts problem med sexuella trakasserier sällan upp. – Många törs inte rapportera till chefen för de tror att det kan slå tillbaka på en själv, säger HR-expert Kerstin Lindelöf.

Det finns ett mörkertal, tror Kerstin Lindelöf, HR-expert på Nyköpings kommun. – Det finns de som inte anmäler för att de tror att det inte leder till något. Det är den uppgivenheten man vill undvika.

Det finns ett mörkertal, tror Kerstin Lindelöf, HR-expert på Nyköpings kommun. – Det finns de som inte anmäler för att de tror att det inte leder till något. Det är den uppgivenheten man vill undvika.

Foto:

Övrigt2017-10-19 21:44

– Vi är inte förskonade. Det kan förekomma mellan chef och medarbetare, medarbetare emellan men också mellan medarbetare och klient, elev eller brukare, säger Kerstin Lindelöf.

Några fall varje år rapporteras till kommunens HR-avdelning. Då har det gått så långt att kommunen behöver vidta någon form av arbetsrättslig åtgärd mot en anställd. Vad det blir beror helt på situationens allvar.

– Vi som arbetsgivare måste göra en utredning i varje enskilt fall, säger Kerstin Lindelöf.

– Kanske måste vi vidta arbetsrättsliga åtgärder mot förövaren. Det kan handla om ett allvarligt samtal, förflyttning eller uppsägning.

Men antalet fall står inte i paritet med de vittnesmål som har setts på sociala medier senaste veckan. Inte heller fackförbundet Kommunal nås av särskilt många fall av sexuella trakasserier.

– Det är lätt att säga att man ska prata om det och anmäla. Men det är inte så himla lätt om man är utsatt. Men det finns alltid facket man kan vända sig till, säger Petra Lindqvist, ordförande i Kommunals sektion nordost.

Facket kan hjälpa till med en anmälan och det finns också försäkringar om någon mår så dåligt att den behöver hjälp med krishantering.

Inom kommunen där många arbetsplatser är kvinnodominerade kan även män utsättas för trakasserier.

– I kvinnogrupper kan det också finnas en typ av kultur. Är du ensam man i en grupp med starka kvinnor kan du säkert få höra ett och annat, säger Kerstin Lindelöf.

På kommunen uppmanas alla som blir utsatta att berätta för sin chef. Går inte det ska man vända sig till chefens chef eller till facket. Men det händer att den som en gång har anmält sedan inte vågar gå vidare med ärendet när det kommer till en konfrontation med förövaren.

– Vi vill ge folk mod att berätta. Men det finns de som inte törs för de tror att det kan slå tillbaka på dem själva. Eller att det ändå inte leder till något. Det är den uppgivenheten man vill undvika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!