Viktiga löften
Först ut är borgerliga Gnesta kommun. Av fem vallöften betecknas tre som infriade. Den stora stötestenen i Gnestapolitiken har varit problemen kring kommunkationerna. Bekymren med turerna kring Gnesta Närtrafik, oväntat höga kostnader och ett uttalat missnöje från pendlarföreningens sida med ökade pendelkortspriser har stått i fokus.
Det är troligt att kommunen till slut lyckas slippa stå för lejonparten av trafikomläggningskostnaderna och då skulle den hamna på en nivå som ligger nära det en gång förväntade. Att slippa den kvarnstenen runt halsen skulle göra mycket för den borgerliga majoritetens arbete. Pendlarmissnöjet försöker i stället oppositionen dra största möjliga nytta av med vallöften om att höjningen från 500 till 700 kronor för pendelkortet ska tas tillbaka och att kommunen och därmed skattebetalarna ska ta notan i stället.
Det andra löftet som knappast kan anses som infriat är valfrihet inom skola och barnomsorg. Just skola och barnomsorg var också ämnen som värderades högt i SN:s väljarundersökning i maj. Att det finns fler gymnasieskolor att välja mellan är ett viktigt steg som redan tagits, men det finns fler att ta. Genom att skapa fler alternativ inom barnomsorgen blir det också lättare att bearbeta problemen med köer. Föräldrarna själva vet bäst vilken form av barnomsorg som barnen ska ha. En kommun som erbjuder såväl offentliga som privata barnomsorgsalternativ visar att den tar föräldrarna på allvar.
Det är en fortsatt borgerlig majoritets ansvar att erbjuda medborgarna ökad valfrihet. Hos oppositionen finns inget att hämta, den går åt andra hållet. Det vet säkert också väljarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!