Förslaget ledde inte till någon debatt bland fullmäktiges ledamöter, men var ändå ett viktigt steg på vägen i byggandet av Ostlänken, sade kommunalrådet Urban Granström från talarstolen. Fullmäktige godkände begäran om förhandsbesked till Trafikverket för mark vid Nyköpings resecentrum.
– Det är ett stort steg i arbetet med Ostlänken. Nu har vi kommit så långt att vi sedan kan gå vidare med detaljplan för nya resecentrum.
Desto mer debatt ledde Maria Gilstigs (M) fråga om psykisk ohälsa bland äldre till. Både hon och Marita Göransson (KD) efterlyste mer tid för personal i hemtjänst och i äldreomsorg för att kunna prata med äldre som mår psykiskt dåligt. Det krävs både tid och kunskap för att personalen ska kunna ta upp dessa samtal, påpekade Marita Göransson.
Nicklas Franzén tipsade om försöket på Hållets äldreboende, där personalen provar sex timmars arbetsdag.
– Ni efterlyser mer tid för personalen, det här tycker jag är ett bra steg på vägen.
Sofia Amloh, vård- och omsorgsnämndens ordförande, berättade i sitt svar om det arbete som pågår med att samordna aktiviteter för äldre för att minska oro och ångest.
En ordentlig debatt blev det också kring den fråga om kommunens arbete mot hedersförtryck som kom från Malin Karlsson (SD). Hon efterlyste en kartläggning av hur många som är drabbade. Urban Granström svarade att en reviderad handlingsplan kommer.
Tommy Jonssons (M) fråga om kameraövervakning på Gripenskolan fick också ett svar, trots att den kom in sent. Frågan handlade om huruvida det politiska styret såg kameror som en lösning på problemet med bränder som har förekommit på Nyköpings gymnasium. Kommunalrådet Urban Granström (S) svarade att det inte finns några hinder för att sätta upp övervakningskameror om verksamheten skulle önska det.
– Ser man ett behov kring detta då ska man ha det, det har jag sagt hela tiden, sade han.
Hela tisdagskvällens debatt i Nyköpings stadshus kan du följa här:
[scribble path="/event/2853283/30029"]