För att få ännu fler att få upp ögonen för de sörmländska specialiteterna anordnas viltmatsveckor de kommande veckorna. Arrangörer är Jägareförbundet och Lantbrukarnas riksförbund (LRF).
- Det finns ett stort sug efter det närproducerade, säger projektledaren Kerstin Bjäresten Osmark.
En annan förhoppning är också att ett större intresse för köttet ska öka avskjutningen i delar av länet, där viltskadorna i skog och på åkrar blir kostsamma. Men det är inte helt okomplicerat att jaga vildsvin. De är skygga, nattaktiva och när bytet väl är nedlagt gäller det att forsla det till en vilthanteringsanläggning som dels är öppen, dels har plats i sina frysar.
Öster Malma, en av de anläggningar som kan ta emot vilt, säger att de har resurser att ta emot mer, men att det vore bra med samarbete anläggningarna emellan. Även för att snabbt kunna erbjuda kommunerna kött i större mängd i de fall de börjar servera viltkött regelbundet.
I år är första året som skolor har vilt på menyn under viltmatsveckorna. Många inköpare tror att det inte går att lösa inom de upphandlade ramarna, men Helene Rundqvist, produktionsledare inom Trosa kommun, säger att hon fick okej av sin leverantör att under en begränsad period köpa in viltkött. Hon är själv jägare och ser stora fördelar med det fettsnåla, lokalproducerade viltet.
- Restauranger i Stockholm har nu börjat med det vi i Sörmland snappade upp för länge sedan. Men där är de fortfarande helt fokuserade på rådjur och i viss mån älg. Vi får försöka få dem att ta in hjort i stället, säger Öster Malmas kökschef Christer Eklund och berättar att han haft stockholmskrögare på besök för att lära dem hur man bäst tillagar mer okänt vilt.
En del köksmästare vill köpa in udda delar, som färska älghjärtan eller vildsvinstarmar för att göra egen korv.
Men vanliga konsumenter har fortfarande svårt att veta hur man lagar till en ordinär viltstek eller kotlett.
- Det viktiga är att man inte behandlar vildsvinskött som tamgris utan som annat viltkött. Vilt innehåller inte mycket fett och inte insprängt fett. En vildsvinskotlett som genomsteks blir torr, träig och hård. Och till steken i ugnen, sänk temperaturen till kanske 130 grader, tipsar Christer Eklund.