I helgen utförde polisen i Trosa brottsplatsundersökningar till följd av bostadsinbrott. På Fågelögatan i Trosa utsattes en familj nyligen för ett bostadsinbrott när de var bortresta. Här har villor drabbats vid en rad tillfällen under åren. Grannar berättar att oron växer.
En man, som inte vill framträda med namn, tycker situationen är olustig.
– Våra grannar upptäckte att det varit inbrott och att någon röjt runt inne i lägenheten när de kom. Vi som bor här ute är faktiskt oroliga nu, snacket går här, säger mannen som själv utsattes för ett bostadsinbrott för några år sedan. Då kom tjuvarna över guld, smycken och en del kontanter.
– Det är väldigt otrevligt att råka ut för sådant här. Det är väl turnerande tjuvligor som far omkring, tar sig in och sedan tar snabba saker som får plats i fickorna, säger mannen.
Andra personer har fått obehagliga överraskningar när de märkt att någon lagt ut stenar på deras brevlådor och/eller flyttat soptunnan, knep som inbrottstjuvar brukar använda sig av för att ta reda på om någon är hemma eller bortrest.
När SN är på plats vid Fågelögatan/Hänögatan kommer Ewa Lundin promenerande.
– Jag har hört att vissa har haft inbrott. Och de där husen vet jag har varit drabbade tidigare av inbrott, säger Ewa och pekar ut några bostäder.
Hon säger sig vara på sin vakt.
– När vi åker någonstans så talar vi om för alla grannar runt här att vi kommer vara borta och då håller de uppsikt över huset. Vi har en bra samverkan.
Ett par berättar att de vid ett flertal tillfällen den senaste tiden fått påhälsning av hungriga, långbenta inkräktare.
– En älgko med två kalvar brukar komma till oss! Men inbrott har vi tack och lov aldrig haft.
Mikael Larsson är förundersökningsledare vid polisen i Nyköping. Han berättar att det under de senaste veckorna även utförts några inbrott kring centrala Gnesta. Här har en eller flera gärningsmän vid ett par tillfällen krossat rutor till bostäder, klättrat in och tillgripit värdeföremål.
– Det är ju mörkt nästan hela tiden nu. Det man kan tänka på när man är borta är ju saker som att använda tajmrar och tillämpa grannsamverkan, det är ofta det bästa, säger Mikael Larsson.