Sörmländska konsumenter vill ha lokalt viltkött, visar undersökningar som gjorts. Ofta är efterfrågan större än tillgången i butikerna och på restaurangerna
– Viltkött är fettsnålt, nyttigt och gott. Det är dessutom klimatsmart och närproducerat. I ett viltrikt län som Sörmland är viltkött en tillgång som kan nyttjas mer, konstaterar Lantbrukarnas Riksförbund och Svenska Jägareförbundet i länet.
Det har skapats samarbetskontakter mellan samtliga inblandade företag, vilthanteringsanläggningar, butiker och restauranger.
Mellan den 11 och 24 november arrangerar de viltveckor i Sörmland, med målet att öka tillgängligheten av viltkött i länet och att lyfta fram vilt som råvara.
Under invigningen av viltmatsveckorna den 7 november på jägareförbundets Sörmlandsviste Öster Malma lyftes bland annat de skolor och äldreboenden som väljer närproducerat och ekologiskt viltkött fram. Viltsituationen, i dag och i framtiden belystes, och recepttips och viltmatstrender serverades av branschfolk.