Vinterkräksjukan sprider sig i landet

Efter helger av julbord, fester och trängsel i handeln kan det vara bra att tvätta händerna en gång extra. Trots en trög start har årets vinterkräksjuka kommit igång på allvar.

Övrigt2006-01-06 23:14
En månad senare än förra året har nu den smittsamma vinterkräksjukan börjat sprida sig i landet. Enligt Smittskyddsinstitutets senaste rapport från slutet av december syns en tydlig ökning av antalet fall. Rapporten är en sammanställning av insamlade uppgifter från sjukhusens laboratorier.

I november kom de första utbrotten i de norra och mellersta delarna av landet. Rapporterna om utbrott har sedan varit utspridda över hela landet. Fortfarande har inga fall upptäckts i Sörmland.
Inte något som vi fått uppgift om, säger ställföreträdande smittskyddsläkaren Sven Blomqvist.

Under vintern 2003 anmäldes 400 fall i länet. Sedan har antalet för Sörmlands del stadigt minskat; 2004 upptäcktes 200 sjuka och förra året 100 personer. Ännu vet ingen hur årets utbrott slutar.
2003 var vinterkräksjukan ett stort problem eftersom hälften av de sjuka var personal i sjukvården. Det är väldigt smittsamt och brukar drabba väldigt allmänt, säger Sven Blomqvist.
Sjukdomen orsakas av olika typer av virus, som går under samlingsnamnet calicivirus.
Utbrott av magsjuka har alltid varit ett gissel om vintrarna.
Men det är inte mer än fem, sex år sedan som caliciviruset upptäcktes. Man kan fortfarande inte odla det utan bara titta på det i elektronmikroskop, säger Sven Blomqvist.
Det som skiljer sjukdomen mot lindrigare sjukdomar är den korta inkubationstiden på mellan ett halvt och två dygn och det plötsliga utbrottet.

En person kan verka helt frisk ena minuten för att kräkas häftigt den nästa. Den ger heller ingen immunitet.
Vanligtvis blir man immun en tid när man varit sjuk, i bland hela livet. Men vinterkräksjukan kan man till och med få flera gånger samma säsong, säger Sven Blomqvist.
Det finns en hel del lyckliga som aldrig får viruset. Så stor del som 20 procent av befolkningen kan vara motståndskraftiga.
Som sjukdomens otrevliga namn antyder är det ofta just på vintern som den härjar.
Vi är mera inomhus och umgås tätt ihop. Grupper och skolor är igång. När någon kräks kommer det många små droppar runtom. Det krävs en mycket liten smittdos för att man ska smittas, säger Sven Blomqvist.
Den som blir sjuk ska vila och se till att dricka vatten.
Om man slutar kissa och bara kräks kan det vara bra att gå till doktorn. Fortsätter man kräkas efter två dygn är det något konstigt, säger Sven Blomqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om