Visst kan riksdagen göras mer spännande

Övrigt2003-01-17 20:56
I TV framstår den som närmast ödslig, riksdagens plenisal. Det är sällan fullsatt. Majoriteten av stolarna står oftast tomma. Det gör att riksdagen emellanåt framstår som trist, tråkig och ospännande, trots att den är den svenska demokratins mest symbolladdade arena.
Nyvalde talmannen Björn von Sydow vill, enligt en intervju i Göteborgsposten, göra riksdagen lite tyskare. Han vill bygga om och förändra. Bland annat genom att låta debattörerna sitta i ett U framför talmanspodiet, enligt tysk förebild. För att minska avstånd och motverka ödslighet. I tankarna ingår också det radikala greppet att inte längre sätta ledamöterna på geografiskt indelade platser, utan fördela platserna efter partifärg. Allt för att skapa lite större dramatik och lite mer fart i debatterna. Det är möjligt att det ger effekt och kan därför vara värt att pröva.
I andra länder, som exempelvis Storbritannien, är det ett annat drag i parlamentet, om vi säger så. Emellanåt verkar det som om man hamnat på en fotbollsarena som Anfield Road eller Old Trafford, men det går det inte att komma ifrån att en liten fläkt av farten och debatt-temperaturen i det brittiska parlamentet skulle vara livgivande för den ibland närmast klosterlika svenska riksdagen.

Det är bra med förändring, inte minst på platser så präglade av formalia som riksdagen. Många gånger handlar det bara om att våga. Ju mer det går att underlätta för åhörare/tv-tittare att ta del av de folkvaldas debatter desto bättre för demokratin. Inte minst när Sveriges Television i ett nyårslöfte framfört av en tv-ledning som inte såg ut att känna sig hemma i sitt eget medium tänker starta en svensk motsvarighet till amerikanska C-Span. Den sänder bland annat direkt från det offentliga samtal som pågår i den representativa demokratins arenor. Detta 24 Direkt, som ska sända fyra timmar om dagen från 24 februari, blir för övrigt Erik Fichtelius nya arbetsplats sedan han i samband med att de hemliga Persson-samtalen avslöjades, tvingades ta time out. En annan nyordning är att en utfrågning med statsministern och där partiledarna deltar ska äga rum var tredje vecka, som en förlängning av den trend som inleddes med de tv-sända spontana frågestunderna.

Sammantaget kan detta utgöra några steg på vägen för att spräcka mytbilden av riksdagen som en glest befolkad byggnad där tystnaden ofta regerar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om