Vörtbröd på kaffesump med nolltolerans mot matsvinn på Nyköping strand

Gäddskinnet, lökskalet och kaffesump måste användas i maten. För på restaurangskolans julbord i Nyköping råder nolltolerans mot matsvinn - allt ska med.

Eleverna på skolan har formulerat tankarna inför årets julbord. "När vi lämnat för kvällen ska det inte finnas några sopor att tömma. Annars har vi misslyckats".

Eleverna på skolan har formulerat tankarna inför årets julbord. "När vi lämnat för kvällen ska det inte finnas några sopor att tömma. Annars har vi misslyckats".

Foto:

Övrigt2018-12-23 08:05

Eleven Wilgot Malm Petersson rör med sleven i grytan. Vid första anblicken ser det inte särskilt anmärkningsvärt ut, ungefär som en gryta med grönsaker.

– Egentligen kan man göra något av allt, säger Wilgot.

Allt i det här fallet är lökskal. De blev över när aptitretaren med rödlöksmarmeladen tillagades.

Genom att koka skalen frigör de löksmaker till vätskan, som sedan blir en fond.

– Den ska sedan användas till dovhjortköttbullarna, säger Wilgot.

Lökskalet i kastrullen hade kunna hamna mitt i köket på "zero waste"-vagnen. eller nolltolerans-vagnen om du så vill. Den är lite av hemligheten till skolans klimatsmarta arbetssätt.

På vagnen finns behållare med bortskurna delar av frukt och grönsaker från elevernas arbete med olika råvaror. Den påminner om en kompoststation men skalen ska betraktas som råvaror - precis som lökskalen som blev en fond.

Vagnen fungerar som en mental språngbräda för eleverna. Kör någon elev fast och inte vet vad resterna ska användas till, läggs de på vagnen och kan sedan användas av andra elever på skolan.

Restaurangläraren Helén Nilsson går förbi vagnen. Hon plockar upp kålrotsrester och visar:

– Många grönsaker går att rosta och sedan göra fond på.

Hon har svårt att komma på vad eleverna inte har lyckats göra något av.

– Den vita delen av citrusfrukter är svår. Gränsen går när det inte smakar gott, vi kan inte tulla på kvalitén, säger hon.

Eleverna har inte själva kunnat välja exakt vad de vill ha för råvaror, utan måste utgå ifrån vissa säsongsbetonade produkter.

Det vegetariska ska stå i fokus men eleverna har fått lägga till lite kött och fisk som komplement.

De har styckat en egen hjort och fileat färsk gädda. Gäddan är inget undantag, allt ska användas i maten.

– Benen kokar vi alltid buljong på, säger Helén Nilsson.

Kinderna på gäddhuvudet anses extra fint och har skrapats för att tillsammans med rommen bli kaviar. Gäddskinnet fjällades och torkades för att bli chips.

Att nolltoleransvagnen påverkat både elever och lärare råder inget tvivel om. Konditorlärare Mats-Erland Jensen berättar att det har plöjts upp helt nya spår hos alla.

Han tar som exempel lunchrestaurangens lättölspump. När den startas upp på morgonen skummar den och en viss mängd öl kasseras.

– Den använde vi som brödvätska istället, säger han.

Och för den som trodde att kaffesump helt saknar värde får nu också tänka om.

– Vi har bakat vörtbröd till julbordet med den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!