Vrena friskola femårsjubilerar med fördubblat antal elever

När Vrena friskola slog upp portarna för fem år sedan var det runt 40 barn som klev in. Nu fem år senare har skolan fördubblat antalet elever och ser ingen gräns på expansionen.– Vi vill kunna erbjuda alla som vill en plats, säger ordförande Päivi Hellberg i Vrena friskoleförening.

Ordförande i Vrena friskoleförening, Päivi Hellberg delar ut tårta till barnen med anledning av att skolan fyller fem år.

Ordförande i Vrena friskoleförening, Päivi Hellberg delar ut tårta till barnen med anledning av att skolan fyller fem år.

Foto:

Övrigt2017-08-21 20:00

Hösten 2010 fattade kommunen beslut om att flytta Vrenas mellanstadium till Stigtomta skola. Många föräldrar såg det som ett steg i att avveckla skolan och beslutade sig därför för att bilda en förening för att själva driva en F-6 skola på orten.

Skolinspektionen sa ja och friskolan konkurrerade vid starten hösten 2012 i princip helt ut den kommunala verksamheten, bortsett från de mellanstadielever som året innan flyttat till Stigtomta skola.

Några elever i årskurs sex fanns inte vid starten av friskolan.

Så här fem år senare kan Vrenaborna konstatera att skolan har fördubblat antalet elever och numera är en F-6 skola, och en förskola. Något som skolans rektor och förskolechef, Martin Larsson, som tillträdde i januari i år, tror beror på en demografisk förändring. Han menar att skolan spelar roll i den.

– Ökningen av antalet elever är en symbios mellan inflyttning och att skolan finns på orten. Det är en pågående generationsväxling i Vrena, säger han.

På gårdsplanen bildar alla elever ett långt led som sakta börjar röra sig runt skolans område. Anledningen till marschen är att visa förskoleklasseleverna var skolans gräns går.

Föräldrarna Jeanette och Anders Apelstig sitter vid en bänk och tittar på. De har tre barn på skolan varav de två yngsta, tvillingarna, Wilina och Wilicia, tillhör just de barn som syftet med barntåget riktar sig till.

Familjen bor i Bettna och föräldrarna vill att barnen ska gå i en liten skola.

– Vi vill att våra barn ska gå på en landsbygdsskola med nära kontakt mellan lärare, elev och föräldrar och där det är snabba beslut, säger Jeanette Apelstig.

Föräldrarna har framfört till skolans styrelse att de vill att skolan ska förbli liten. De upplever trots fördubblingen av elever att expansionen har fungerat smidigt.

– Vi har tillit till rektorn, säger Jeanette Apelstig som inte känner sig orolig.

Ordföranden i styrelsen, Päivi Hellberg, ser i sin tur ingen gräns för hur stor skolan kan bli och varken rektor eller vice ordförande Peter Lundgren protesterar.

– Vi vill kunna erbjuda alla som vill en plats, säger hon.

De nuvarande lokalerna är tillräckligt stora för skolans elevantal.

– Men vi närmar oss en gräns för vad lokalerna klarar, säger rektor Martin Larsson och berättar att skolan varit i kontakt med kommunen om att bygga ut förskolehuset om skolan forsätter växa. Moduler eller hyra lokaler av den närliggande kyrkan har också varit på tapeten. Men riktigt där är inte skolan ännu.

– För fem år sedan var vi inte beredda på expansionen men nu är det stabilt och vi kan börja titta framåt, säger Päivi Hellberg.

Helt smärtfritt har inte expanderingen gått under åren. Redan vid första tillsynsbeslutet 2013 från Skolinspektion anmärkte myndigheten på att det saknades kompetens i ämnet idrott och hälsa. Något som skolan sedan rättade till.

– Vissa ämnen är svårare för en liten skola, så som idrott och hemkunskap men vi jobbar med fortbildning och att anställa rätt kompetenser, säger vice ordförande Peter Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om