Wästberg oroad över tystade röster

Per Wästberg är oroad över tecknen på att det fria samtalet håller på att krympa. Han anser att detta gäller både i Amerika och i arabvärlden, som kanske inom kort möts i ett krig.

Övrigt2002-10-07 23:32
Som förste man ut vid höstens författarkvällar är Per Wästberg en representativ företrädare för det fria ordet. Han är vice ordförande i Internationella PEN-klubben som tar strid för förtryckta författare. Wästberg och Hans-Göran Franck grundade Svenska sektionen av Amnesty International som kämpar för människors yttrandefrihet.

Halva sitt författarskap har Wästberg ägnat Afrika, där han vid återbesök finner överraskande livskraft hos fattiga befolkningar. Efter sin första Afrikaresa 1959 gick Wästberg in i en frivillig beredskapstid som i sitt mest intensiva skede omfattade ett tiotal år. Han föreläste i varje svensk kommun om rasförtryck i södra Afrika.

Han träffade alla frihetskämpar som blev ledare för fria nationer. Med fara för livet deltog han under ett tjugotal år i insmugglandet av 250 miljoner kronor till de svartas kamp i Sydafrika. Mot den bakgrunden frågade åhörare på Culturums bibliotek om Wästberg är besviken på afrikanska ledare.
Beskedet blev att han givetvis är upprörd över Zimbabwes ledare Robert Mugabe och Sydafrikas ledare Mbeki som förnekar upphovet till aids. Men aldrig blev han besviken på Oliver Tambo, Samora Machel och andra frihetskämpar.
Fast man ska inte fästa sig vid stora namn. I föräldraföreningar, skrivar- och musikverkstäder sjuder det av aktivitet.

I sin senaste romankvartett om Johan Fredrik Victorin och Ellen Mörk flätar Wästberg in Afrika i en väv som i övrigt har Stockholm, kärleken och naturen som teman.
När Wästberg gått igenom dagböcker med läslistor från tonåren upptäckte han hur han där föregrep sitt kommande liv och författarskap.
Han är inte orolig över barn som bara läser skräplitteratur, för han ser själva läsakten som nödvändig. Som ledamot av Svenska Akademien och Nobelkommittén tillhör han de mer aktiva.
Wästberg var nyfiken på vem Nyköpingsborna vill tilldela årets Nobelpris. Vad anser han om förre Nobelvinnaren V.S. Naipauls kritiska uttalanden om islam?

Rätten att yttra sådana åsikter har alla. Naipaul bör läsas grundligt. Han har angripit Västerlandet, diktatorer på många håll samt fundamentalism och imperialistiska tendenser hos islam.
Författarnas situation i Egypten betecknade Wästberg som ohygglig.
Det gäller både fundamentalister och skribenter på vänsterkanten. I Amerika försämras yttrandefriheten, där uppmanas människor att rapportera hos myndigheter om varandra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om