William vill hjälpa hotade giraffer

Mata lejon, räkna antiloper och träna giraffer, så ser dagarna ut på jobbet för William Walldén, 21 år, och uppväxt i Oxelösund.

giraffer.jpg

giraffer.jpg

Foto:

Övrigt2015-04-23 07:28

När det var naturprogrammen på tv satt han som klistrad. Farfar eldade på naturintresset genom att ta med William ut i skogen och tillsammans låtsades de leta efter favoritdjuret noshörning. Mormor försåg honom med enkla faktaböcker, i pocketformat, att ta med på promenaderna när han letade insekter och spanade efter fåglar.

I högstadiet såg en uppmärksam lärare till att William fick göra prao på Kolmården och det blev en fullträff.

– Det kändes så rätt direkt, berättar William.

Nu har William ett heltidsvikariat i Kolmårdens safaripark, efter att ha utbildat sig till djurskötare på gymnasiet. Han jobbar med många olika djur men ett djur har gjort större intryck än de andra.

– Det går inte att jobba med giraffer utan att älska dem. De är sävliga, stilla och nyfikna. De är inte rädda för oss och nosar gärna på handen och det går borsta dem på huvudet - efter lite träning.

Giraffer är uppmärksamma djur. Vid flera tillfällen har girafferna hjälpt William att hitta saker. När de hittar något stannar de upp, böjer ner huvudet och står stilla och stirrar. På det sättet har girafferna hjälpt William och de andra djurskötarna att hitta nyfödda kalvar, från andra arter i parken, och mössor, skor och mobiltelefoner, som tappats av besökare på Kolmården.

Men girafferna är inte bara mysiga. De kan bli aggressiva och sura också, speciellt om honan nyss kalvat. När näsborrarna utvidgas och giraffen böjer ner huvudet, ska man dra öronen åt sig.

– Det blixtra om ögonen när de är sura. Vi måste alltid hålla ett säkerhetsavstånd när vi är ute i hägnet. Det är sparkarna som vi behöver passa oss för men jag har bara varit med en gång i hägnet att en giraff blivit uppretad.

Girafferna är inte anpassade efter ett liv i de östgötska skogarna och skulle inte klara sig länge när medeltemperaturen sjunker under 10 grader om dagarna. William anser dock att djuren har det bra på Kolmården.

– På vår, sommaren och höst går de ute och äter. Det är under vintertiden, när girafferna hålls inne, som det blir svårare. Fysiskt mår girafferna bra året runt men vi behöver stimulera dem med träning under vinterhalvåret så det inte ska bli enformigt att gå inne.

Att hålla giraffer i djurpark är försvarbart enligt William. Han tycker att det är viktigt att människor lära sig mer om giraffer och djurparker är ett oslagbart sätt att få komma nära och ge kunskap.

Varför är det viktigt?

– Man brukar prata om det tysta utdöendet. På 15 år har antalet giraffindivider minskat med runt 40 procent, säger William och hänvisar till Giraffe Conservation Foundation.

– Många människor tänker nog på att elefanter är mer hotade i Afrika. Men det finns fem gånger så många elefanter som giraffer.

På Kolmården har man en underart av giraff från Kenya, nätgiraff, som är mycket hotad. Fortsätter minskningen av nätgiraff i samma takt som idag är den underarten utdöd 2019, berättar William. Hans dröm är att åka till Kenya och hjälpa biologerna på plats att rädda den underarten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om