Det är första terminen som YAM används i Trosa kommun. Utbildningen genomförs under skoltid, fem timmar under tre veckor.
Rollspelsövningarna är en viktig del av utbildningen. De utgår från dilemmasituationer, som antingen skapats av eleverna eller instruktörerna.
– Man hamnar i ett läge och får diskutera hur skulle jag känna och agera i det. Det finns inget rätt och fel, det är ett forum att lära känna sig själv och lära av varandra, säger Eemelie Trinde, skolkurator på Vitalis- och Kyrkskolan.
I programmet ingår även föreläsningar och en broschyr som delas ut till eleverna, Påverka och förbättra hur du mår, heter den.
– Det handlar om egenmakt. Att inte värdera psykisk ohälsa, utan lära sig "nu har jag det här, behöver jag göra något åt det" . Psykisk ohälsa är vår vardag och vi kan ta upp det på ett avdramatiserat sätt, säger Eemelie Trinde.
– Överlag handlar det om att normalisera att livet går upp och ner och att det är okej att må dåligt, säger Beatrice Hagfalk, skolkurator på Skärlag- och Tomtaklintskolan.
Hon gick utbildningen i programmet i november och tillsammans med Sofia Mellin, specialpedagog på Tomtaklintskolan, höll hon första utbildningen på Gnesta Waldorfskola i februari. Därefter har de varit på Hedebyskolan i Vagnhärad.
Efter programmet är det viktigt att fånga upp det som hänt och att ge eleverna kontaktuppgifter vart de kan vända sig på skolan, när instruktörerna inte är där, poängterar Beatrice.
Utbildningen ger självhjälpsråd om hur man kan förstå sina känslor och relationer, hantera depression och stress. Men det är också viktigt att lyfta fram att det är okej att må bra tycker Ann Koernig, skolsköterska på Fornbyskolan.
– Ibland märker vi i vissa klasser att det smittar om någon som är tongivande mår dåligt. Det är intressant hur vi påverkar varandra.