– Under onsdagen gjorde vi en analys av Östersjön och såg inga ytansamlingar av alger utanför Sörmlandskusten. Däremot finns det fortfarande sådana i södra Östersjön och Bottenhavet, säger Lisa Lind som är oceanograf på SMHI.
Hon påpekar att det som SMHI tolkar är satellitbilder där de kan se stora ansamlingar av alger på vattenytan. Om det blommar i vattenmassan men inte ligger på ytan, så syns inte algerna på det sättet.
– Just nu ser det trevligt ut längs Sörmlandskusten. I Oxelösund är det 21,4 grader i vattnet nu under torsdagen, men då är det ofta varmare inne vid badstränderna. Våra mätstationer ligger ofta ute i kustbandet, fortsätter Lisa Lind.
Hon berättar att det främst var under förra veckan som det var algblomning i den sörmländska skärgården. Då hade även Informationscentralen för egentliga Östersjön fått in rapporter från allmänheten om algblomning. Sådana rapporter kan upptäcka sådant som undgår satelliterna.
– Den här veckan har det inte kommit in så mycket rapporter från Sörmlandskusten. Nu har det varit lite svalare, men framförallt har det stor betydelse att vattnet rörs om när det blåser. Det kan skilja väldigt mycket från dag till dag. Om det blåser så kan de stora ytansamlingarna lösas upp, säger Lisa Lind.
När växtplankton uppstår i stora mängder kallas det algblomning. Vissa arter är giftiga för både människor och djur.