Svea vind offshore planerar en stor havsbaserad vindkraftpark vid Långgrund 1 och 2 cirka 1,5 mil utanför Oxelösund. Enligt dem kommer parken att kunna generera motsvarande en tiondel av dagens totala elproduktion i Sverige.
– 15 TWh blir ett väldigt stort tillskott in i det svenska elsystemet. Det är otroligt viktigt att vi klarar sådant här om vi ska minska utsläppen av koldioxid snabbt, säger företagets tekniske chef Per Edström och hänvisar till IPCC:s senaste rapport som bland annat pekar på att klimatförändringarna går fortare än vad FN:s klimatpanel tidigare trott.
Jämförelsevis producerade svensk kärnkraft ungefär 47,3 TWh el under 2020.
– Den kommande 20-30-årsperioden kommer efterfrågan på el i Sverige att fördubblas när industrier som exempelvis SSAB och LKAB ställer om samtidigt som transportsektorn går mot att bli eldriven. Samtidigt måste ungefär 100 TWh av dagens elproduktion ersättas då den befintliga når sin tekniska eller ekonomiska livslängd under samma period, fortsätter Edström.
Projektet är så stort att det berör två länsstyrelser och fem kommuner. Trosa, Nyköping och Oxelösund i Sörmland samt Norrköping och Söderköping i Östergötland.
Hur mycket kommer det här att synas från land?
– Står man vid strandlinjen vid kusten och har fri sikt så kommer vindkraftverken att synas. Så snart det blir klart väder tillräckligt länge kommer vi att åka runt till olika platser för att göra visualiseringar kring hur mycket det här kan synas. Just nu är det vad som fördröjer det hela, säger Edström.
Många längs Sörmlandskusten älskar skärgården. Om det här projektet genomförs – kommer naturupplevelsen att förändras då?
– Det kommer att vara en del av naturupplevelsen, det är inget att sticka under stolen med. Det här är en stor vindkraftspark som kommer att påverka landskapsbilden och förändra upplevelsen, exempelvis för de som är ute i skärgården.
Den senaste tiden har vindkraften fått mycket uppmärksamhet i medierna. Den pekas ut som ett av de energislag som ska stå för stora delar av Sveriges energi i framtiden, när den ska vara fossilfri.
I dag finns ett kommunalt veto som innebär att tillstånd för en vindkraftsanläggning ges tillstånd först efter att den aktuella kommunen sagt ja. Enligt SVT stoppades strax över 1 200 vindkraftverk mellan 2014 och första halvan av 2020 av det kommunala vetot.