Flera ubåtsjakter pågick under 1980- och 90-talen. En av dem, kanske den som innebar den mesta eldgivning av svenskt försvar i fredstid någonsin, började i Stockholms skärgård och slutade utanför Oxelösund.
Hela händelsen började med en så kallad kontakt med en främmande ubåt utanför Huvudskär i Stockholms skärgård i slutet av maj 1988. Nästa kontakt gjordes några dagar senare söder om Landsort och efter ytterligare spaning upptäcktes det som troddes vara en 20-30 meter lång ubåt vid fyren Gustaf Dalén.
Ett minjaktsfartyg beordrades till platsen med order om anfall. Klockan 07.40 på morgonen den 2 juni avfyrades antiubåtsgranater och sjunkbomber. Dock tillsynes utan att skada ubåten. 20 minuter senare sågs vattenrörelser som tydde på en stor ubåt från en helikopter i området.
Ett par dagar senare konstaterades ett ljud vid Örsbaken nära Oxelösund och ett minjaktfartyg åkte till platsen och konstaterade ett eko på sonaren med en skarp skugga som bedömdes vara en miniubåt.
Bara tio minuter senare observerades något som klassificerades som en stor ubåt och minjaktfartyget anföll igen, nu med antiubåtsgranater. En patrullbåt dirigerades in och fällde 16 sjunkbomber.
Därefter gjordes inte fler observationer och den 8 juni avbröts operationen och allt tydde på att de förmodade ubåtarna, en stor och en eller två små, hade lämnat området.