– Vi vänder oss till nyanlända eller personer som står långt utanför arbetsmarknaden och som har ett rent belastningsregister, säger Erik Hasselstrand, yrkeslärare på Campus Oxelösund.
100 procent av klassen på tio elever har blivit erbjudna jobb som stängselmontörer efter avslutad stängselmontörsutbildning. En elev fick jobberbjudande innan utbildningen var slut, och de andra eleverna från Oxelösund, Nyköping och en elev från Linköping fick arbete efter avslutad utbildning.
– Den största anledningen till varför jag sökte utbildningen var för att jag inte fick något jobb, säger Filip Ullgren, som nu har fått arbete som stängselmontör.
Vem som helst är välkommen att söka landets enda stängselmontörutbildning på Campus Oxelösund så länge man har ett rent belastningsregister och behärskar det svenska språket. Den första sprinklerutbildningen i landet var Erik Hasselstrand med och tog fram, och nu har han tagit fram stängselmontörutbildningen, den enda i sitt slag i Sverige. Eleverna kallar honom för "Magistern".
– Jag har själv varit ute och praktiserat som stängselmontör, för att jag vill veta vad jag pratar om. Rätt tid, rätt plats, rätt utrustning och att intresset finns där är mina krav på eleverna, säger Hasselstrand.
Sedan kräver arbetet som stängselmontör körkort, men skolan hjälper de elever som saknar svenskt B-körkort. Klasskamraten och den blivande arbetskamraten Sebastian Broberg var långt från arbetsmarkanden innan utbildningen.
– Jag behövde ett jobb, och arbeta som stängselmontör jobbar man mycket med kroppen, och det passar mig bättre än att sitta still, säger han.
Det är en stor efterfråga på stängselmontörer inte bara i Sörmland utan i hela landet, och deras arbetsuppgifter är många. Ena dagen ska nytt stängsel upp längst järnvägsspåret på Mälarbanan och dagen efter ska stängsel vid häktet i Nyköping bytas ut.
– Jag behövde ett jobb och testade bara att söka då det inte är några speciella krav. Det känns inte som att det har gått 20 veckor då det har gått väldigt fort. Jag har bara varit ute i verkstaden och jobbat med händerna. Bättre än skolbänken, säger Erik Wennersten, nyexaminerad stängselmontör.
I höst startar den andra årskullen på stängselmontörutbildningen, programmet omfattar 400 poäng och teori och praktik ingår under de 20 veckor av heltidsstudier.