För drygt ett år sedan flyttade Amel Isic, 44, från Bosnien till Oxelösund. Han hade jobbat inom industrin i tjugo år, men var ändå beredd på att det skulle bli tufft att hitta jobb i det nya hemlandet.
– Det var många som sa att det skulle vara svårt att få jobb, så jag blev väldigt nöjd när jag fick jobb här.
Efter att ha studerat svenska för invandrare, SFI, påbörjade han en svetsarutbildning på Utvecklingscenter friskola i Oxelösund i höstas. Enligt rektor Tapio Kantokaski har flera av eleverna utbildningen bara varit i Sverige i ett år, men efterfrågan på industriarbetare har varit stor och några har fått jobb redan under utbildningens gång.
– Efter tio veckor på kursen är de inne på riktiga jobb med full månadslön via bemanningsföretag, samtidigt som de fullföljer svetsutbildningen, säger Kantokaski.
Mats Karlsson, chef på Arbetsförmedlingen i Nyköping och Oxelösund, håller med om att man har goda chanser att få jobb om man går en yrkesutbildning.
– Generellt kan man säga att går man en industriutbildning får man jobb. Trots att konjunkturen är svag anställer företagen. Företag som Eberspächer och SSAB söker till exempel flera semestervikarier just nu, säger han.
– Arbetsmarbetsmarknaden är väldigt god just nu. Det har aldrig funnits så många jobb, säger Mats Karlsson, som framför allt ser öppningar inom vård, industri och transport.
Sedan i januari är Amel Isic anställd genom ett bemanningsföretag på Eberspächers produktionsanläggning med omkring 700 anställda i Nyköping. Här tillverkar det tyska bolaget, rötter i historiska Nyköpings Automobilfabrik (ANA), avgasreningssystem till lastbilar och bussar.
Företaget ser ett ömsesidigt intresse i att ta in nya medarbetare som utbildar sig till svetsare och maskinoperatörer. Inom produktionsanläggningen har man även sina egna svetslärare.
– När man går en utbildning kan det vara bra att få komma in och prova på jobbet. Samtidigt är det här är ett bra sätt för oss att hitta duktiga personer. Det är svårt att hitta duktiga svetsare, säger Maria Taylor, på Eberspächer.
För Amel Isic innebär extrajobbet långa dagar och få timmar med familjen. Med både skola och jobb blir det inte över mycket tid till annat, men han är inriktad på att satsa.
– Jag måste kämpa varje dag.
SFI-utbildningen har han gått klart, men han behöver fortfarande öva på språket. Något som brukar vara den största utmaningen för nysvenskar som söker jobb. Men praktisk språkträning i arbetslivet och på fritiden är mer effektivt än att bara sitta i skolbänken, tror Amel Isic.
– Det är bättre att man lär sig i praktiken, att lära sig svenska på jobbet och prata med svenskar.
I maj får han sitt diplom. Då kommer han att kunna fokusera helt och hållet på jobb, familj och språkträning.
– Jag hoppas att jag kommer att kunna fortsätta här, säger Amel Isic och fortsätter på produktionslinan.