Anrika konditoriet förbjöds att baka – hygienen brast

Birgers konditori fick förbud att tillverka livsmedel efter flera inspektioner. I sista stund innan julruschen hann de åtgärda allt.

Birgers konditori på Esplanaden i Oxelösund fick hålla sitt bageri stängt under några dagar. Arkivbild

Birgers konditori på Esplanaden i Oxelösund fick hålla sitt bageri stängt under några dagar. Arkivbild

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2024-12-20 20:43

– Utrustningen var gammal och i dåligt skick och med gammal smuts på. Även lokalen var gammal och i dåligt skick med gammal smuts överallt som riskerade att ramla ner på livsmedel, säger Potrus Wameidh som är livsmedelsinspektör vid Oxelösunds kommun.

Birgers konditori på Esplanaden i Oxelösund fick därför förbud att tillverka livsmedel och att sälja oförpackade livsmedel, exempelvis traditionella, oförpackade konditorivaror i sin butik och i sitt kafé.

– Det var även en stor glipa under varumottagningsdörren så att skadedjur kunde gå in i lokalerna. De kunde röra sig fritt till alla platser, fortsätter Potrus Wameidh.

undefined
Mikael Anklev på Mekka tog över Birgers konditori i början av 2023. Arkivbild

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösunds kommun fattade beslutet den 6 december, efter en inspektion och en uppföljande kontroll under hösten och vintern. Under kontrollen visade det sig att de anmärkningar som gjordes vid den första inspektionen inte hade åtgärdats.

I december började det dock hända saker.

– Jag tror att de började fixa alla de här sakerna då och sedan kontaktade de mig. Det såg bra ut, de hade jobbat på bra, städat och bytt ut utrustning, så beslutet upphävdes. Nu är det säkert att tillverka livsmedel till kunderna här. Det var såklart viktigt för dem att komma igång så fort som möjligt, speciellt nu under juletider, säger Potrus Wameidh.

I praktiken innebar det att förbudet bara gällde mellan 6 och 11 december.

Tidningen har sökt företrädare för Birgers konditori och Mokka konditori & café, som äger Birgers. De som vi pratat med har avböjt att kommentera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!