Anton bygger höghöjdsbanan på Jogersö: "Var höjdrädd"

Det händer saker högt upp i trädtopparna. I ett skogsparti intill Jogersös elljusspår växer en höghöjdsbana fram.

Just nu växer den fram vid elljusspåret på Jogersö. En höghöjdsbana som ska locka turister i sommar. Anton Nilsson har övervunnit sin höjdrädsla och håller som bäst på att hjälpa till med bygget av banan.

Just nu växer den fram vid elljusspåret på Jogersö. En höghöjdsbana som ska locka turister i sommar. Anton Nilsson har övervunnit sin höjdrädsla och håller som bäst på att hjälpa till med bygget av banan.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2021-04-01 13:20

– Jag var höjdrädd. Pappa är höjdrädd och jag var det i början. Men jag lärde mig att lita på utrustningen och litar på den fullt ut numera, säger Anton Nilsson.

När han kopplar loss sig från säkerhetsrepet, häver sig över plattformen och börjar klättra nedför stegen syns ingen tvekan. Det underlättar onekligen arbetet. Han är franchisetagare och parkägare för den höghöjdsbana som byggs här och som öppnar i maj.

– Just nu håller vi på att bygga hela parken, så det är i full gång. Vi bygger plattformarna, vi lägger hinderna och ser till att allt sitter som det ska helt enkelt, säger Anton Nilsson.

Själv hjälper han till så gott han kan. Huvudansvaret har några tyskar som specialiserat sig på att bygga just höghöjdsbanor. Korbin Brunnit och Maria Stodian håller till fyra meter upp i luften i ett träd ett tiotal meter längre bort.

– Vi arbetar med den första linan mellan två träd, där banan ska starta. Vi fäster repen helt enkelt. Det här är i stort sett vad vi gör. Åker runt och bygger banor som den här över hela Sverige och Tyskland, säger Korbin Brunnit.

Han är från München, men har nyligen köpt en gård i Småland och börjar känna sig mer och mer hemma i Sverige. De kånkar upp brädor för stegen och snart överröstas fågelsången av deras borrmaskiner.

Höghöjdsbanan byggs intill elljusspåret nära Havets källa. Det här är ett populärt strövområde för många och det har utlovats att marken inte ska vara avspärrad för allmänheten. Förutom höghöjdsbanan ska företaget Upzone ha en zipline från berget bredvidcampingen, och över den stora gräsmattan.

Intervjun med Anton Nilsson fortsätter. Jag ropandes från marken, han från plattformen uppe i ett träd. Han hoppas på ett framtida samarbete med de andra aktörerna som arbetar med turism på Jogersö.

– Ett konferenscentra hade varit grymt, säger han.

undefined
Anton Nilsson har varit höjdrädd, men det har gått över. Nu kommer han att arbeta som parkchef på Upzones höghöjdsbana på Jogersö.

Upzone har ett arrendekontrakt med kommunen på tio år. Om det går som Anton Nilsson vill kommer många personer att ta sig fram högt uppe i träden under de kommande åren.

– Förra året jobbade jag i Ängelholm som parkansvarig där. Vi trodde att coronapandemin skulle frysa hela verksamheten. Att vi inte skulle ha några besökare alls, men det visade sig att det blev den bästa säsongen någonsin. Det är utomhus och glest mellan gästerna. Det passade hemestertrenden. Då hade vi ungefär 10 000 besökare och målet på Jogersö i år är väl att sikta på 5 000-6 000 besökare.

undefined
Motionärerna som springer längs Jogersöspåret får vänja sig vid en ny vy. Här etableras en höghöjdsbana.
Karta: Jogersö beach
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!