Åtta starka cykelstråk ska prioriteras

Den framtida miljön för cyklister i Oxelösund ska bli bättre. Det är huvudsyftet med det förslag till cykelplan för kustkommunen som nu ska ut på en intern remissrunda i kommunen.

OXELÖSUND2015-03-15 22:38

– Jag är väldigt nöjd med att vi nu har ett förslag till en cykelplan, det är första gången vi gör en sådan. Vi vill ju att kommuninvånarna ska cykla mer, säger Inge Ståhlgren (S), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, som vid sitt senaste sammanträde beslöt att skicka ut förslaget till cykelplan på remiss till övriga kommunala nämnder, kommunstyrelsen och det kommunala bostads- och fastighetsbolaget Kustbostäder.

Syftet med cykelplanen är att kommunen vill få en helhetsbild av hur gång- och cykelvägnätet ser ut i dag, samt att den ska innehålla förslag på hur det nätet ska kunna utvecklas i framtiden.

Ansvarig för att ta fram förslaget till cykelplan har Camilla Norrgård Sundberg, kommunens miljöstrateg, varit. Hon berättar att ett omfattande arbete gjorts för att ta fram underlaget till cykelplanen. Som ett led i det arbetet gjordes under sommaren och hösten 2014 cykelmätningar på längs förmodat mycket använda cykelstråk i kommunen. Dessutom genomfördes cykelenkäter med både barn och vuxna i Oxelösund, för att få en bild av deras cykelvanor och även få in synpunkter på cykelnätet.

– Under sommaren 2014 gjordes även en inventering av skicket på cykelnätet. Två feriearbetare cyklade runt hela nätet och dokumenterade vad de såg, säger Camilla Norrgård Sundberg.

Den inventeringen visade att underlaget på flera cykelvägar behöver förbättras och att trafiksäkerheten vid vissa överfarter och korsningar behöver bli bättre, berättar Camilla Norrgård Sundberg. Behovet av nya cykelparkeringar har också setts över.

I arbetet med cykelplanen har man även identifierat ett antal viktiga målpunkter för vardagscykling och cykelturism. Utifrån målpunkterna har åtta starka cykelstråk, som knyter samman viktiga målpunkter, tagits fram. De starka cykelstråken ska ha en prioriterad roll när åtgärder på cykelnätet planeras.

I cykelplanen redovisas de åtta starka stråken var för sig, med åtgärdsförslag. De föreslagna åtgärderna spänner över allt från att laga sprickor i befintlig asfalt på vissa cykelvägar till att anlägga nya gång- och cykelvägar på sträckor där sådana saknas i dagsläget.

När cykelplanen efter remissrundan är fastställd blir nästa steg att ta fram en åtgärdsplan med prioriteringar av i vilken ordning åtgärder på cykelvägnätet, och utbyggnader av nätet, ska genomföras, säger Camilla Norrgård Sundberg, och tillägger att kommunens begränsade budget för investeringar i cykelvägnätet gör att åtgärderna sprids ut över ett antal år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om