I ett brev till Oxelösunds kommun skriver bostadsrättsföreningens styrelse att man upplever att hastighetsbegränsningen på Föreningsgatan inte respekteras och att man sett en tydlig förändring till det sämre sedan cykelbanorna längs gatan, mellan Esplanaden och Aspaleden, helt separerades från övrig trafik. Det var i maj 2013 som arbetet med att bygga en refugavskiljning på den aktuella sträckan blev klart.
Bostadsrättsföreningens styrelse har känslan av att bilister och andra fordonsförare ser det som fritt fram att dra på, oavsett om de är på väg mot SSAB eller mot D-skolan, eftersom det inte finns några cyklister på körbanorna.
I brevet till kommunen skriver styrelsen även att antalet fordon ökat markant på Nytorgsgatan, en parallellgata till Föreningsgatan, och att många kör för fort även där. Dessutom, menar styrelsen, att trafiken med tunga fordon till SSAB har ökat, alla tider på dygnet. Den trafiken bör i första hand använda Aspaleden, betonar bostadsrättsföreningens styrelse, som önskar att kommunen ska se över den aktuella trafiksituationen på Föreningsgatan och Nytorgsgatan.
Styrelsen föreslår att tätare hastighetskontroller genomförs på Föreningsgatan, att hastigheten sänks till 30 kilometer i timmen längs hela gatan ner till SSAB och att mätningar av hur många bilar som trafikerar Föreningsgatan genomförs.
Emma Rönnbäck, trafikingenjör i Oxelösunds kommun, säger att det är svårt att helt och hållet komma ifrån problemet med tung trafik på Föreningsgatan, som ofta kör till eller från SSAB, helt och hållet. Hon berättar att man från kommunens sida varit i kontakt med SSAB, och bett företaget prata med berörda chaufförer och påminna om att Aspaleden finns som alternativ rutt till och från SSAB.
Att sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen på Föreningsgatan hela vägen till SSAB är svårt att motivera, menar Emma Rönnbäck. Hastighetsbegränsningen på 40 kilometer i timmen som gäller nu på Föreningsgatan, förutom sträckan förbi D-skolan där det är 30 kilometer i timmen, är satt utifrån den hastighetsplan som finns i kommunen, säger Emma Rönnbäck.