Nyköping ska värma Oxelösund – avtal klart

Fjärrvärme från Nyköping kommer att värma Oxelösund när överskottsvärmen från SSAB försvinner. Om några år kommer det att kosta ungefär 40 procent mer att värma bostaden för oxelösundarna.

Idbäcksverket förser Nyköpingsborna med fjärrvärme. Nu är det klart att även en stor del av Oxelösunds hushåll ska få sin värme härifrån - men det kommer att synas på deras räkningar.

Idbäcksverket förser Nyköpingsborna med fjärrvärme. Nu är det klart att även en stor del av Oxelösunds hushåll ska få sin värme härifrån - men det kommer att synas på deras räkningar.

Foto: Arkivfoto/Jens Alvin

Oxelösund2021-12-16 19:37

Oxelö energi är överens med Vattenfall. Under torsdagen skrevs ett avtal om att fjärrvärme från Idbäcksverket i Nyköping ska leverera fjärrvärme till Oxelösund.

– Genom samarbetet med Vattenfall kan vi få en biobränslebaserad fjärrvärmeproduktion till en betydligt lägre investering jämfört med att bygga en egen anläggning i Oxelösund, säger Benita Vikström, som är ordförande för Oxelö Energi.

Dagarna då oxelösundarna kan åtnjuta riktigt billig fjärrvärme, bland den billigaste i landet, är räknade. Den överskottsvärme från SSAB som värmt stora delar av bostäderna i kommunen kommer i stort sett att försvinna när ståltillverkaren stänger masugnarna och koksverket, troligtvis under 2025. Lite spillvärme kommer att finnas kvar och användas i fjärrvärmenätet, men i huvudsak blir det i stället Idbäcksverket som ska stå för energin.

– Vi har utvärderat flera alternativ och kommit fram till att denna lösning är det billigaste och mest hållbara alternativet. Att bygga ett eget biobränslebaserat värmeverk i Oxelösund hade blivit betydligt dyrare. Priset för fjärrvärmen kommer att öka, men inte lika mycket som andra alternativ, säger Per Koman Alm som är vd för Oxelö Energi.

undefined
"Det är viktigt för oss att det är ett hållbart bränsle över tid. Idbäcken använder återvunnet biobränsle, som returträ och skogsflis", säger Per Koman Alm, vd för Oxelö energi.

Hur mycket dyrare kommer det att bli för Oxelösunds fjärrvärmekunder?

– Jämfört med i år så räknar vi med en 40-procentig höjning, men det är en väldigt preliminär bedömning. Då kommer vi att ligga på genomsnittskostnaden för fjärrvärme i riket. Vi har ett extremt lågt pris nu, men tyvärr kommer vi inte att kunna hålla den nivån, säger Per Koman Alm.

Oxelö energi höjer successivt priset för sina kunder under de kommande åren, alltså redan innan värmen börjar komma från Idbäcken. Förutom att den billiga spillvärmen nästan försvinner så behövs en ny fjärrvärmeledning byggas från Idbäcken till Oxelösund.

– Vi håller på att projektera för ledningen nu. Den senaste kalkylen är att den kommer att gå på strax över 100 miljoner kronor, men samtidigt ser vi att stålpriserna stiger nu, och det påverkar kostnaderna för en sådan här ledning, säger Koman Alm.

Från Vattenfalls sida ser man positivt på affären.

– Avtalet gör det möjligt att utnyttja ledig kapacitet vid vårt kraftvärmeverk i Nyköping för fjärrvärme även i Oxelösund vilket gynnar alla parter, säger Lovisa Fricot Norén som är chef för Vattenfall värme i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!