Besked i konfliktfylld luftledning till SSAB dröjer

Vattenfall vill ha en luftledning till SSAB medan många lantbrukare och boende vill se den nedgrävd. Energimarknadsinspektionen, som ska avgöra frågan, väntar på mer information.

Daniel Norstedt, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen förklarar att stora elledningen går att gräva ner men att det är en avvägning mellan naturvärden och driftaspekter.

Daniel Norstedt, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen förklarar att stora elledningen går att gräva ner men att det är en avvägning mellan naturvärden och driftaspekter.

Foto: Joachim Sorbe

Oxelösund2021-03-17 05:45

– Vi väntar på mer information från Vattenfall. Det gäller naturvärdesinventeringar som inte var gjorda, säger Daniel Norstedt, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen.

Han vill inte kommentera det aktuella ärendet men berättar att liknande konflikter inte är ovanliga. Vattenfall planerar att bygga en luftledning mellan Flens kommun till SSAB. Många berörda privatpersoner och lantbrukare vill se den nedgrävd då den påverkar naturen och landskapet, och anser att de inte får tillfredställande svar från Vattenfall.

Att elledningar grävs ner är vanligt. På nät nära konsumenter med lägre spänning syns sällan luftledningar. Efter stormen Gudrun 2005 ställdes dessutom hårdare krav på nätverksföretagen att minska avbrotten och många ledningar grävdes ner.

På nät med högre spänningar, som elledningen till SSAB, är det däremot ovanligt och nätverksföretagen är ofta ovilliga att gräva ner, förklarar Norstedt.

Samtidigt är han tydlig med att större ledningar kan grävas ner och att det görs.

– Det görs speciellt i storstadområden där det kan vara svårt rent fysiskt att komma fram med en luftledning. 

En försvårande omständighet, för att gräva ner ledningen som den till SSAB, är att städer oftast har flera ledningar. Då kan strömmen ledas om vid avbrott förklarar Norstedt men poängterar att naturvärden är en tung del i vågskålen.

SN har kontaktat Vattenfall för att ställa frågan hur de ser på att stora ledningar, grävs ner i andra sammanhang men varför de inte är beredda att göra detta i fallet med SSAB.

Vattenfall svarar via mejl att de inte vill kommentera det aktuella ärendet men att de kan svara generellt på frågan kring teknikvalen och att det handlar om driftsäkerhet i markledningar. De uppger att "kablarna får sällan fel" men om något händer kan det skapa driftstopp som varar i dagar.

– Att felsöka och sedan reparera kan uppgå till flera dagar eller i värsta fall veckor, skriver Agneta Molinder, pressekreterare på Vattenfall 

Kablar som läggs ut i marken behöver skarvas och antal felkällor ökar och med det risken att få bestående fel, enligt Vattenfall.

De anser att luftledning är bästa lösningen både driftsäkerhetsmässigt, tekniskt och samhällsekonomiskt och att "markkabel i regionnätet på de högre spänningsnivåerna används endast i undantagsfall".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!