På SSAB:s område i Oxelösund växer det både vilda och planterade växter. Man vill genom det få en bättre miljö och bland annat försöka minimera att stoft sprider sig. Det har resulterat i att man kan hitta en flora som är rikare än man kanske hade tänkt sig att ett sådant industriområde skulle ha. Förra året gjordes en växtinventering och då kunde man räkna till så mycket som 116 arter. Buskar och träd var då inte inkluderade.
– Det öppnade upp en ny värld och det var kul att se en så stor mångfald, säger Kristina Branteryd, chef för yttre miljö på SSAB.
Under onsdagen kunde alla SSAB-anställda som ville följa med Henrik Aldén, laboratorieingenjör och ciceron för dagen, och få fördjupade kunskaper inom områdets flora. Han var en av dem som var med om växtinventeringen under året. Han visar entusiastiskt upp och berättar om den stora variation av blommor som växer i det annars ganska hårda området.
– Hur känner man igen en nejlika, frågar han?
Ingen kan svara och börjar undra hur man egentligen känner igen blomman.
– Man lär sig, jag har tyvärr inget bättre svar, säger Henrik Aldén.
Med rundvandringen vill också SSAB få upp ögonen på de anställda för faunan i området och betydelsen den har.
– Ibland har man satt saker som vuxit i några år, men som förstörs när man sätter ned en skopa. Det måste vi bli bättre på, säger Kristina Branteryd.
Men att det skulle vara svårt att hålla koll på alla växter som finns i området håller inte Henrik Aldén med om.
– De rör ju inte på sig.