Blåsigt värre för seglaren Hans: "Det var stökigt"

Det blåste ordentligt i Oxelösund under torsdagen. "Det stänker ordentligt och det är ett äventyr, det är det man vill ha", säger seglaren Hans Persson.

Seglaren Hans Persson tänkte ge sig ut på sjön igen, trots rejäla vindar. "Det är inte otäckt, jag har en ganska stor båt så det klarar sig bra", säger han.

Seglaren Hans Persson tänkte ge sig ut på sjön igen, trots rejäla vindar. "Det är inte otäckt, jag har en ganska stor båt så det klarar sig bra", säger han.

Foto: Magnus Grimstedt

Oxelösund2021-09-16 16:15

– Det var stökigt! Jag seglade nästan i nio knop, med storsegel bara, säger Hans Persson som precis kommit in i Östersvikens fritidsbåtshamn.

Under torsdagseftermiddagen var det ostliga vindar på strax över tio meter per sekund och uppemot 18 meter per sekund i byarna i Oxelösund. Det hindrade dock inte Hans Persson från att snart ge sig ut med båten igen.

– Nu ska jag åka tillbaka till Ringsö igen och så kommer jag tillbaka på söndag, fortsätter han.

Segla dit nu – går det?

– Nej, jag får köra på motor. Det måste man göra, för jag har för stor båt för att kunna kryssa i så här hårt väder. Det stänker ordentligt och det är ett äventyr, det är det man vill ha.

undefined
Med vindbyar på uppemot 18 meter per sekund fick Hans Persson rejäl fart på sin segelbåt.

Väderläget var dock inte tillräckligt för att SMHI skulle gå ut med någon varning längs Sörmlandskusten, men mer än väl för att flera oxelösundare skulle titta till sina båtar.

– Jag har inte varit här på några dagar nu. Jag kollar till förtöjningarna så att man ser att båten inte ligger och slår i någonstans och det blir skador på den, säger båtägaren Andreas Helander som står vid aktern av sin Regal 36.

undefined
"Jag hoppas på någon helg till ute på sjön innan det är dags att ta upp båten och göra allt det tråkiga", säger Andreas Helander som tittar till sin Regal 36 i blåsten.

När du ser att det börjar vina i träden – blir du orolig då?

– Jo, men det blir man. Då börjar man fundera lite och då är det dags att åka ner och kika lite.

Enligt prognosen ska vindarna längs Sörmlandskusten lugna sig något under fredagen. I Oxelösund handlar det om en medelvind på nio meter per sekund och uppemot 15 meter per sekund i byarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!