– Det tog några år innan det fungerade, men nu har det blommat ordentligt. Det har varit jättevackert de senaste veckorna. Det är så kul att det fungerade, säger Anneli Alfredsson som är miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Oxelösunds kommun och den som nu har ansvar för projektet.
Ett litet tag till blommar det på ängen som går att se när man färdas österut på motorvägen eller på den intilliggande cykelvägen. Sedan ska växterna slås med en hästdragen knivslåtterbalk för att sedan ligga kvar en vecka och fröa av sig.
– Sedan tas växtdelarna bort så att inte marken blir näringsrik igen. Det är det som har varit en av utmaningarna med att skapa ängsmark av den här gräsmattan, att marken var för näringsrik för de här växterna, berättar Anneli Alfredsson.
Ängsmarken är ett Lona-projekt (lokala naturvårdssatsningar) som pågått i fyra år. Kommunen har fått 198 000 kronor i bidrag och har själva bidragit med arbetstid. Lona-projekt av den här typen går det maximalt att få 50 procent finansiering till. Det har alltså varit långt ifrån gratis att återskapa sådan mark som förr var en betydligt vanligare syn i det svenska landskapet. Då betades växterna av djur, alternativt så samlade bönderna in dem för att ha till mat åt djuren under vintern.
– Från början var det tänkt att anlägga slåtterängar på fler platser, men en inventering av ängarna visade att det växte ogräs, bland annat åkerogräset kvickrot som skulle göra det mycket svårt för ängsblommorna att etablera sig på några av platserna. Även på platsen för den nu färdigställda slåtterängen var det initialt svårt för ängsblommorna att etablera sig då jorden hade lågt PH-värde vilket ger gräs en konkurrensfördel.
När tidningen gjorde en artikel om plöjningen av marken för några år sedan visade det sig att det låg vattenrör strax under markytan. Ett av dem hade körts sönder. Ytterligare en utmaning var den torra sommaren 2018.
– Ängar är viktiga för den biologiska mångfalden med sin artrika miljö. Tyvärr har ängsarealen kraftigt minskat i Sverige under 1900-talet. Genom att göra nya ängsmarker av befintliga gräsytor görs en betydelsefull insats för floran och faunan samtidigt som ängen bidrar till rekreation och avkoppling.
Lona-projektet tog slut förra året och nu är det upp till kommunen att underhålla ängsmarken. Förhoppningsvis handlar det enbart om att slå och samla upp blommorna en gång per år.