Bok om torpederad Oxelösundslots kan prisas

Sommaren 1942 omkom oxelösundaren Albert Sjögren när en sovjetisk ubåt sänkte fartyget han lotsade. Nu kan en bok om händelsen vinna Selmapriset.

Bo Elis Magnusson har skrivit en bok om oxelösundaren Albert Sjögren som arbetade som lots under andra världskriget.

Bo Elis Magnusson har skrivit en bok om oxelösundaren Albert Sjögren som arbetade som lots under andra världskriget.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Oxelösund2021-03-10 05:40

Utanför Västervik träffade den sovjetiska torpeden det svenska lastfartyget Liljevalch. Ombord fanns bland annat lotsen Albert Sjögren från Oxelösund. Han följde med fartyget ner i djupet.

I boken "Han sprang åt fel håll" berättas historierna om några av de torpederingar som skedde längs den svenska Östersjökusten med utgångspunkt från några lotsar som var stationerade vid Häradskär i östgötaskärgården.

– Hit hade Albert Sjögren blivit tillfälligt placerad, berättar författaren Bo Elis Magnusson som själv bor i området i Gryts skärgård.

Han har gett ut boken själv och nu har den som en av tio böcker blivit nominerad till Selmapriset, ett litteraturpris just för böcker som författaren gett ut på egen hand.

– Jag blev väldigt glad, men framför allt väldigt förvånad över att en bok som mestadels fått uppmärksamhet lokalt blir nominerad. Den handlar om en faktisk händelse men är en dramadokumentär. Jag har skrivit den i dramatiserad form för att den ska bli lättare att läsa, säger Bo Elis Magnusson.

undefined
"Han sprang åt fel håll" är Bo Elis Magnussons andra bok. Även Juninätter är en dramadokumentär som handlar om verkliga händelser vid Häradskär i östgötaskärgården.

Albert Sjögren var uppväxt på Häradskär men hade flyttat till Oxelösund där han bodde med sin fru och deras två barn. En annan lots, också han vid namn Sjögren men av annan släkt, hade klivit på fartyget vid Hävringe utanför Oxelösund. Vid Häradskär avlöstes han av Albert och konvojen som bevakades av svenska flottan styrde vidare mot Kalmarsund. Utanför Västervik blev de angripna av en sovjetisk ubåt och Liljevachs träffades. Titeln ”Han sprang ut åt fel håll” handlar just om när fartyget sjönk.

– När fartyget träffades sprang några av befälen på kommandobryggan ut åt styrbordssidan och kunde rädda sig med hjälp av en flotte som surrats ihop av oljefat. Man använde den för att måla fartyget på utsidan. Albert sprang ut på babordssidan och fartyget sjönk så snabbt, så han hann inte rädda sig själv, medan de andra hade tur, säger Magnusson.

Han berättar att sovjetiska ubåtar ville sabotera malmtransporter till Tyskland under andra världskriget, och försökte därför sänka fartyg nära den svenska kusten. Magnusson själv är född sex år efter krigsslutet, men har hört historierna berättas av sin far, som arbetade som lots då.

– Pappa klarade sig med en hårsmån. En torped gick alldeles akter om båten han var på och en annan torped träffade båten som gick bakom dem i konvojen. Den sänktes.

Karta: Häradskär
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!