För två år sedan uppdagades det att flera av de boende på Jägarvägen hade en allmänning på den mark som de trodde var sin tomt. Det hela grundade sig i ett avtal som skrevs med kommunen 1982, om att de dåvarande fastighetsägarna tills vidare fick utnyttja marken mellan deras tomtgräns och bullerplanket mot Sundavägen.
Åren gick och avtalet glömdes bort. Fastigheter bytte ägare och bullerplanket sågs av flera boende som den naturliga tomtgränsen och tog marken i anspråk och flera av de boende byggde bodar och dylikt där. En av dem var miljö- och samhällsbyggnadsnämndens tidigare ordförande Inge Ståhlgren (S) som har ett uthus på marken.
– Jag har aldrig hört talas om det här avtalet. Det är ju inte det första man tänker när man flyttar in, att en del av tomten innanför planket inte är ens tomt. Jag fick ingen info av den som sålde huset till mig 1986 och då stod det redan en bod på platsen precis innanför planket. Nu har jag läst avtalet och det står att en del av tomten närmast planket är kommunens mark och att man inte får bygga på den, sa Inge Ståhlgren då.
Det blev, med Oxelösunds mått mätt, en viss uppståndelse. Det hela blev bland annat ett nummer när Oxelösundsrevyn summerade 2019 och kommunen fick in flera anmälningar och startade tillsynsärenden. Nu, snart två år senare, ser det hela ut att ha nått vägs ände när miljö- och samhällsbyggnadsnämnden fattat beslut om att avskriva ärendena.
"Preskriptionstiden för att ingripa med rättelseföreläggande är tio år och för sanktionsavgift. Friggebodarna på fastigheterna har uppförts för mer än tio år sedan. Det finns därmed ingen anledning för nämnden att ingripa och byggsanktionsavgift behöver därmed inte tas ut", står det i nämndens protokoll.
Kommunen har gjort tillsynsbesök och även granskat gamla flygbilder där de kunnat konstatera att de flesta byggnaderna som finns på allmänningen i dag fanns där redan för tio år sedan.
Även om det mesta är preskriberat utifrån plan- och bygglagen kan dock kommunen agera som markägare.
– Just nu kan jag inte svara på om kommunen kommer att kräva att byggnaderna måste rivas. Om jag har rätt för mig så lämnades den här remsan för att man skulle ha möjlighet att dra ledningar samt måla planket. Jag tror inte att det är något akut förestående nu, säger kommunchefen Johan Persson.