Bra affär för Oxelösunds hamn

En miljon kubikmeter olja kan totalt lagras i de sju enorma bergrum som finns insprängda under Gamla Oxelösund. Bergrummen, som används för mellanlagring av olja, ägs av Oxelösunds hamn sedan 2006 och fyller 40 år 2014.

Foto:

OXELÖSUND2014-11-22 07:15

Bergrumsanläggningen i Oxelösund är en av Europas största i sitt slag och i nuläget används sex av de sju bergrummen som oljelager, berättar Erik Zetterlund, vd för Oxelösunds hamn.

Den olja som lagras i bergrummen under Gamla Oxelösund kommer till stora delar från Östeuropa och skeppas ut från hamnar i Ryssland, Finland och de baltiska staterna. Oljan kan även komma från andra håll i Europa. Till Oxelösund skeppas oljan i mindre tankbåtar, där den pumpas in i bergrummen för mellanlagring innan den hämtas av större tankbåtar.

– Mycket av oljan går till raffinaderier i USA, men skeppas också till Sydostasien eller olika hamnar i Europa, exempelvis Rotterdam, säger Erik Zetterlund.

Erik Zetterlund berättar att oljan förekommer i många olika kvaliteter och att det inte är ovanligt att oljelagren i Oxelösunds hamn används för att blanda olika oljekvaliteter, för att en särskild blandning ska kunna levereras till ett raffinaderi.

– Det förekommer också att man blandar oljor under transporten. Då kan det komma en halvlastad oljetanker och fylla på med en annan oljekvalitet än den som först är lastad, säger han.

Utnyttjandet av oljelagren under Gamla Oxelösund har varierat kraftigt under åren, konstaterar Erik Zetterlund. Under krisår har beläggningen varit låg, men sedan Oxelösunds hamn blev ensam ägare av bergrumsanläggningen har utnyttjandet varit stabilt, säger han.

Efter det att Oxelösunds hamn köpt ut de värmeverk som tidigare var delägare i bergrumsanläggningen har hamnen satsat en hel del på att datorisera oljelagren och modernisera hela anläggningen. I anläggningens kontrollrum kan alla data om bergrummen avläsas på dataskärmar. Av nostalgiska skäl har man sparat en av de ursprungliga instrumentpanelerna från 1974.

– Nu har vi en anläggning med bra prestanda, med hög lossnings- och lastningstakt, säger Erik Zetterlund.

De sex bergrum som i dag används rymmer mellan 100 000 till 150 000 kubikmeter olja vardera, berättar Erik Zetterlund. Oxelösunds hamn har ganska nyligen även fått tillstånd att använda det sjunde bergrummet för oljelagring, men i nuläget är inte efterfrågan på lagringsutrymme stor nog för att det bergrummet ska tas i bruk.

Innan olja kan lagras i det sjunde bergrummet behöver en del utrustning uppdateras, bland annat behövs nya pumpar, säger Erik Zetterlund.

– Men sett till allt arbete vi redan gjort i anläggningen är det inte några större åtgärder egentligen, tillägger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om