Bra läkemedelsbehandling av äldre en viktig fråga

Att ha en bra läkemedelsbehandling av äldre är en viktig fråga som ska lyftas särskilt i det kommunala pensionärsrådet under våren, säger Mattias Jensen Pettersson (S), ordförande i rådet och i vård- och omsorgsnämnden i Oxelösunds kommun.

OXELÖSUND2014-02-02 08:45

Nyligen fick Oxelösunds kommun en uppdatering gemensamt från pensionärsorganisationerna PRO och SPF om projektet Koll på läkemedel, som de båda organisationerna driver tillsammans med Apoteket AB och som syftar till att förbättra äldres läkemedelsbehandling.

I rapporten konstateras att Oxelösunds kommun ligger något över riksgenomsnittet när det gäller andelen invånare över 80 år som under ett kalenderår från apotek hämtat ut tio eller fler olika läkemedel på recept. Här var andelen för Oxelösund 49 procent för 2012, medan riksgenomsnittet för det året låg på 46,1 procent.

Det andra nyckeltalet som redovisas av PRO och SPF är andelen invånare över 80 år i kommunen som under ett kalenderår från apotek hämtat ut läkemedel som enligt Socialstyrelsen betecknas som olämpliga vid behandling av äldre personer. Den siffran var för Oxelösund 25,5 procent för 2012, medan medeltalet för riket var 27,0 procent.

— De olämpliga läkemedlen ska inte användas slentrianmässigt eftersom de kan påverka de äldre på olika sätt och exempelvis orsaka yrsel och fallskador, säger Mattias Jensen Pettersson.

— Vi ligger på en normal nivå och sticker inte ut åt något håll, fortsätter han, och betonar samtidigt att kommunen behöver ett bra samarbete med landstinget och apoteken för att nå bästa möjliga läkemedelsbehandling.

PRO och SPF säger i rapporten att multimedicinering och olämpliga läkemedel främst förekommer i den öppna vården. Pensionärsorganisationerna framhåller även att de anser att kommuner och landsting har ett gemensamt ansvar för att de äldre i befolkningen får en god läkemedelsbehandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om