Bra start på sommaren för sjöfartsmuseet i Oxelösund

Det nya sjöfartsmuseet i Oxelösund har fått en rivstart. Håkan Beckius, ordförande i Klubb Maritim i Oxelösund, som driver sjöfartsmuseet i Bruna villan vid Breviken i kustkommunen, är mer än nöjd över besöksantalet så långt.

Foto:

Oxelösund2015-07-22 19:39

– Det är helt fantastiskt, vi har haft cirka 600 besökare här sedan vi öppnade museet den 1 juni, säger Håkan Beckius.

Officiellt håller Klubb Maritim sjöfartsmuseet öppet tre dagar i veckan – måndagar, fredagar och lördagar – men i praktiken är det öppet nästan varje dag, förklarar Håkan Beckius.

– De flesta dagarna är några av oss här och då sitter vi ut öppetskylten, tillägger han.

Sjöfartsmuseet i Oxelösund, som visar upp Klubb Maritims egna samlingar av föremål med sjöfartsanknytning, bilder och litteratur, drivs helt på ideell basis. Medlemmarna i föreningen svarar för öppethållandet och allt annat arbete som krävs runt det lokala sjöfartsmuseet och gjorde även en stor insats under museets uppbyggnad. Det handlade då dels om renoveringen och ombyggnaden av Bruna villan från scoutstuga till museilokal, dels om att bygga upp de olika utställningarna.

– Totalt har vi lagt ner minst 4 000 timmar av ideellt arbete här, säger Håkan Beckius och tittar över ut montrar och skärmutställningar i bottenplanet på Bruna villan. Där finns allt möjligt från fartygsmodeller, gamla sjöuniformer och navigationsinstrument till lanternor, porslin och skeppsklockor.

Sjöfartsmuseets besökare så långt har varit en blandning av personer från Oxelösund och övriga Sörmland till betydligt mer långväga gäster, berättar Håkan Beckius.

– Vi har haft besökare här från, exempelvis, Kina, Tyskland, Polen, Azerbadjan, Norge, USA och Australien, säger han.

Ett besök på sjöfartsmuseet i Oxelösund är avgiftsfritt, berättar Håkan Beckius. Intäkter för att kunna driva verksamheten får man dels från ett antal lokala sponsorer, dels från frivilliga donationer som besökare kan lägga i en tunna.

– Det enda vi kräver av våra besökare är att de skriver något i vår gästbok, säger Håkan Beckius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om