Brottsbelastad man dömd igen – hotade kvinna

En man i 30-årsåldern skulle skicka "sina polare på Kumla" efter en kvinna hemmahörande i Oxelösund. Rättsväsendet klev in och förhindrade detta.

En man i 30-årsåldern har dömts för olaga hot av Södertörns tingsrätt. Arkivbild.

En man i 30-årsåldern har dömts för olaga hot av Södertörns tingsrätt. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Oxelösund2021-06-10 04:45

Försommaren 2020 började mannen skicka hotfulla meddelanden till kvinnan. Innebörden var att mannen skulle anlita personer för att skada henne. Enligt domen skulle mannen vara villig att betala 50 000 kronor för att "ta hand om problemet". Personerna som mannen tänkte anlita hade han lärt känna under sin tid på Kumlaanstalten.

– Han är dömd för att ha skickat meddelanden till sin föredetta. Hoten tog hon på största allvar, och även personer runtomkring henne. Jag menar att det anspelade på hans tidigare brottshistorik, säger Anton Tunving, åklagare i målet.

Enligt Tunving bygger åtalet till stor del på att mannen spekulerat om eventuella kostnader för lejda personer som skulle skada kvinnan. 

– Han diskuterade kostnader och att han skulle bli av med "problemet", det var ett tydligt olaga hot. Hon skulle göra som han ville och frukta för sitt liv.   

Anstalten Kumla använde mannen som hävstång för hoten. Den ökända anstalten känner nästan alla till.   

– Han nämnde just Kumla, vilket är en ökänd anstalt där han spenderat tid. Det är en anstalt där man sitter för att man begått grova brott.

Mannen förekommer sedan tidigare i 23 avsnitt i belastningsregistret. Den sjunde juni dömdes mannen av Södertörns tingsrätt för olaga hot. Straffet blev böter på 15 200 kronor. Utöver det ska mannen även betala ett skadestånd till kvinnan på 5 000 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!