När Oxelösunds kommun sökte pengar från EU för att bygga bryggor i skärgården, tog de för givet att de skulle få dispens från strandskyddet.
Pengarna kom, 141 057 kronor, och bryggorna byggdes.
Nu får kommunen bakläxa. En dom från mark- och miljööverdomstolen slår nämligen fast att kommunen inte undantas från strandskyddet. Därmed blir det till att betala tillbaka EU-bidraget och riva bryggorna.
– De kan inte få stöd till något som inte blev av. De delarna i ansökan som inte blivit verklighet måste vi göra återkrav på, säger Maria Widemo, chef för landsbygdsutvecklingsfunktionen på länsstyrelsen.
Hur stort återbetalningskravet blir vet inte länsstyrelsen i dagsläget, men bidraget har förutom bryggorna täckt stigar och skyltar.
– Vi har inte varit i en sådan här situation tidigare. Exakt hur det ska gå till behöver vi ta reda på, säger Widemo.
Det var 2013 som länsstyrelsen beviljade kommunen ett EU-bidrag från Leader Kustlinjen för projektet Oxelö skärgård.
Sommaren 2014 beslutade kommunens miljö- och samhällsbyggnadsnämnd att ge strandskyddsdispens för ett antal bryggor på skärgårdsöarna. Tanken med projektet var bland annat att utöka friluftslivet i skärgården genom turbåtar.
Men sedan blev det stopp. Länsstyrelsen beslutade nämligen att kommunens politiker hade gjort fel när de gav strandskyddsdispens. Tillståndet drogs in.
Kommunen överklagade till mark- och miljödomstolen, som först dömde till Oxelösunds fördel. Domstolen sa att politikerna hade gjort rätt.
Då klev Naturskyddsföreningen i Sörmland in och överklagade det beslutet. Då slog nästa instans – mark- och miljööverdomstolen – fast att länsstyrelsen hade gjort rätt som drog in strandskyddsdispensen. Samtidigt förbjöd de vattenverksamheten som hörde samman med bryggorna.
Karl-Axel Reimer, ordförande i den lokala Naturskyddsföreningen, tycker att det är oroväckande att kommunen beviljade strandskyddsdispens utan stöd i regelverken.
– Vi håller med om att allmänheten ska ha tillgång till stranden, men man måste ha en helhetssyn. Stränderna är ett naturkapital som tillhör kommande generationer också, som vi måste förvalta med respekt, säger han.
Kommunchef Charlotte Johansson är besviken.
– Det är ju tråkigt att det blev så här. Vi hade hoppats på ett beslut till vår fördel, så att vi hade kunnat ha kvar skärgårdsbryggorna. Vår ambition var att öka tillgängligheten för människor som inte har egen båt och som har funktionsnedsättning, att ta sig ut i skärgården, säger hon.
Framöver kommer kommunen att återgå till den service som fanns innan de nya bryggorna, med samma båtturer och renhållningssystem. När bryggorna kommer att tas bort är inte beslutat.
– Jag vet inte om de kan tas bort på en gång eller om vi måste avvakta utifrån djur- och naturliv, säger Charlotte Johansson.