Bryggorna vid öarna ligger kvar under sommaren

De bryggor som under hösten 2014 placerades ut i Oxelösunds skärgård med syftet att göra öarna mer tillgängliga kan komma att ligga kvar under sommaren 2015, även om länsstyrelsen i nuläget har sagt nej till strandskyddsdispens för bryggorna.

Bryggbråk _021.jpg

Bryggbråk _021.jpg

Foto:

OXELÖSUND2015-01-21 07:12

Som SN tidigare berättat placerade Oxelösunds kommun under hösten 2014 ut åtta flytbryggor vid öar i sin del av skärgården inom ramen för projektet Oxelö skärgård, som syftade till att göra öarna mer tillgängliga. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösunds kommun beviljade sommaren 2014 strandskyddsdispens för de nya bryggorna, men efter en prövning upphävde länsstyrelsen dispensen för sju av de åtta bryggorna. Det beskedet från länsstyrelsen kom dock inte förrän i december 2014, då alla bryggorna redan var utplacerade.

Oxelösunds kommun har nu överklagat länsstyrelsens nej till strandskyddsdispens för sju av de åtta utplacerade nya flytbryggorna. Den brygga som fått dispens är turbåtsbryggan vid norra Beten. Överklagandet ska avgöras av Mark- och miljödomstolen, som finns vid Nacka tingsrätt. Det kan dock dröja ganska många månader innan mark- och miljödomstolen hinner handlägga kommunens överklagande och komma till ett beslut i ärendet, konstaterar Fredrik Ström, registrator vid Mark- och miljödomstolen.

– Handläggningstiden för sådana ärenden som handlar om strandskyddsdispenser är sex till sju månader i snitt, säger Fredrik Ström.

Med andra ord skulle det kunna dröja till ungefär augusti i år innan det kommer ett utslag från Mark- och miljödomstolen om Oxelösunds kommuns överklagande av de upphävda strandskyddsdispenserna. Beroende på vilket utslaget blir från Mark- och miljödomstolen kan man tänka sig en fortsättning med ytterligare ett överklagande från antingen länsstyrelsen eller Oxelösunds kommun, då till Mark- och miljööverdomstolen. Vilket innebär att ett slutligt avgörande om strandskyddsdispenserna hamnar ännu längre fram i tiden.

– Så tills vidare ligger bryggorna kvar där de ligger, säger Charlotte Johansson, kommunchef i Oxelösund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om