Centrumbolaget Vinterklasen riskerar viten

Gamla Folkets hus har byggts om till lägenheter men enligt kommunen har inte bygglovet följts. Nu måste flera delar av fasaden återställas – annars riskerar Centrumbolaget Vinterklasen flera hundra tusen kronor i viten.

Centrumbolaget Vinterklasens vd Åke Holmström har fått ett beslut emot sig. Nu riskerar företaget viten på flera hundra tusen kronor om inte delar av fasaden på gamla Folkets hus återställs. Bilden är ett arkivfoto.

Centrumbolaget Vinterklasens vd Åke Holmström har fått ett beslut emot sig. Nu riskerar företaget viten på flera hundra tusen kronor om inte delar av fasaden på gamla Folkets hus återställs. Bilden är ett arkivfoto.

Foto: Emma Hasselgren

Oxelösund2021-03-17 20:55

– Det som alltihop bottnar i är att byggherren Vinterklasen inte har följt det bygglov som de har fått, säger miljö- och samhällsbyggnadsnämndens vice ordförande Calinge Lindberg (S).

Fastigheten Vildvinet 2 vid Järntorget har varit föremål för en stor utredning. Över 700 sidor om ärendet finns med i de handlingar som miljö- och samhällsbyggnadsnämnden tog ställning till under tisdagen. I nämndens beslut ställs krav på att Centrumbolaget Vinterklasen ska återställa delar av fasaderna inom tre månader, annars blir det vite om totalt 350 000 kronor. Om arbetet inte är klart efter det så blir det ytterligare vite om totalt 175 000 kronor per månad.

Det som det mestadels handlar om är fasader som vetter mot Järnvägsparken.

– De har fått bygglov för balkonger, men under arbetets gång har man kommit underfund med att det inte går att bygga dem så som bygglovet medger. Då har man byggt en stålram utanför fasaden och fäst dem i, det har man inte haft bygglov för, säger Lindberg.

Enligt den tjänsteskrivelse som miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen tagit fram är det fler saker som bryter emot bygglovet, bland annat hur fönstren och delar av taket numera ser ut. Det ställs även krav på att företaget ska ta bort skärmtak ovanför balkonger.

– Vi gjorde ett besök under hösten 2020 och efter det påpekade handläggarna att det givna bygglovet inte följdes. Efter det drog vi igång den här processen, säger miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens chef Camilla Norrgård Sundberg.

Tjänsteskrivelsen rör sig om över 700 sidor. Hur mycket arbete har ni lagt ner på det här?

– Jag har inte summerat timmarna, men det har lagts ner väldigt mycket tid för att få allt formellt riktigt. Det är flera handläggare som har arbetat med det här och vi har även tagit hjälp av en advokat för att få allt rätt, säger Norrgård Sundberg.

Kunde det här ha lösts på något annat sätt?

– Det vi ska ta ställning till är om det finns bygglov för det som har gjorts och där är svaret nej. Det är det enkla svaret, säger Lindberg.

Nytt bygglov har sökts i efterhand för balkonger och skärmtak, men har fått nej av nämnden.

– Vi har tagit hjälp av en byggnadsantikvariskt sakkunnig som gjort en utredning. Det går inte att bevilja i efterhand sådant som förvanskar en byggnad, säger Norrgård Sundberg.

Karta: Vinterklasen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!