Charlie avvecklar Läget: "Allt ska magasineras"

Restaurang Läget har stängt för gott. För krögaren Charlie Stenberg återstår bara att städa ur det sista innan lokalen ska rivas.

Charlie Stenberg plockar ihop det sista innan restaurang Läget ska rivas.

Charlie Stenberg plockar ihop det sista innan restaurang Läget ska rivas.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2021-09-03 07:22

Solen skiner men på restaurang Lägets uteservering är det tomt. Här finns knappt ens några bord kvar. Inne i restaurangen är krögaren Charlie Stenberg ensam kvar. På ett bord bland ett par kassaapparater står en frigolitlåda med halväten kebab och pommes frites.

– Vi håller på att packa ihop allt. Det kommer en lastbil om några dagar och tar med sig de stora grejerna, de ska magasineras i väntan på att kunna användas i en ny restaurang. Men snart börjar vi frakta bort de mindre sakerna i våra egna bilar, säger Charlie Stenberg.

undefined
En del av inredningen och restaurangutrustningen slängs, men mycket magasineras i väntan på en ny sommar.

I matsalsdelen av restaurang Läget står vagnar med glas och porslin. På golvet finns gasolflaskor och några tomflaskor står fortfarande kvar på bardisken. Det brukar vara en känsla av ödslighet och vemod över sommaröppna verksamheter i början av september, men här blir det dubbelt. Efter att ha haft öppet en sista lördagskväll håller Läget nu på att stänga igen för gott i väntan på att lokalen ska rivas.

– Vi tog ner ljusslingorna i går och nu står det mesta på vagnar och väntar på lastbilen. Det känns både skönt och lite tråkigt. Jag har ju ändå varit här några år nu.

undefined
Charlie Stenberg har drivit Läget de senaste åren, men hur det blir i framtiden, när en ny restaurang ska byggas här, är än så länge oklart.

Något möte med kommunen om en fortsättning har han inte haft än. Planen är att restaurangen ska rivas och att en ny ska stå klar till sommarsäsongen 2022. Stenberg står först i kön att driva "nya Läget", men avvaktar, bland annat då han inte vet vad hyran kommer att bli.

– Vi kommer att ha ett möte med kommunen om tre, fyra veckor.

Stenberg vet inte hur gammal byggnaden är, men berättar att en del av inomhusserveringen byggdes ut till en stor seglartävling för länge sedan.

– Den är verkligen inte isolerad. Det hjälper inte hur mycket man krämar på här om det är kyligt ute, det blir kallt ändå, säger han och tittar upp mot de vitmålade brädorna i taket.

undefined
En stor uteservering har varit avgörande för att få snurr på affärerna, speciellt under rådande pandemirestriktioner.

Restaurangen har flera gånger varit inspelningsmiljö för de tyska Inga Lindström-filmerna. Det tyska filmteamet är känt för att leta upp idylliska platser att filma på i östra Sörmland.

– De ringde i år också och undrade om de kunde spela in under hösten, men det går ju inte.

Nu väntar en annorlunda höst jämfört med de senaste i åren.

– I vanliga fall har vi sysslat med catering, men nu kommer det ju inte att finnas något kök här längre. Vi får hitta andra jobb. Det kommer att bli en del rivning och sanering, jag är inte orolig för att hitta jobb. Vill man jobba så finns det alltid jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!