För en dryg månad sedan låste Campus Oxelösund dörrarna för sina elever. Men egentligen bedrevs mycket av undervisningen på distans redan innan, då omkring hälften av eleverna höll sig hemma. Läraren Linnea Hultman tror att det delvis kan ha att göra med att många av dem kommer från andra länder.
– Det kan dels ha att göra med kulturskillnader. De läser nyheter från sina hemländer där det är betydligt hårdare restriktioner på grund av coronavirusets spridning än i Sverige. Flera elever har varit kritiska mot Sveriges hållning och har hållit sina barn hemma från dag ett, när det eskalerade i Sverige. Då försvann kanske 40 procent av våra elever, berättar hon.
– Det märks även i undervisningen när vi har argumenterande tal. Att en del är rädda och undrar varför Sverige inte stänger ner mer än vad som gjorts, fortsätter Hultman.
Hon sitter tillsammans med kollegan Fiona Doyle i ett arbetsrum. Campus Oxelösunds lokalerna ligger tämligen öde till skillnad från grannen Breviksskolan som fortfarande är öppen för grundskoleleverna. Tanken var att Campus skulle dra igång mer distansundervisning till hösten.
– Nu fick vi börja direkt vare sig vi ville eller inte. Från en dag till en annan, men det har varit på tal länge. Många av våra elever har andra åtaganden som arbeten och barn. Då kan det vara bra att inte behöva vara bunden till att gå till skolan vid en viss tid, säger Fiona Doyle.
Linnea Hultman intygar att det är utmanande och att hon snarare jobbar mer nu än tidigare. Lektioner ska spelas in, elevmöten som ska ske via länk och teknik som ska fungera för alla elever. I vissa fall har kommunen ställt upp med att ordna internetuppkoppling till dem som inte haft det hemma. Samtidigt finns det bra saker med distansundervisningen.
– Många av mina elever lyfter sig. När det gäller muntliga prov så kan det vara en fördel att få göra dem hemma i en trygg miljö och inte ha en hel klass som lyssnar, utan bara jag via datorns kamera. Man får många roliga idéer som kommer gå att använda sedan, när det här är över, säger hon.
Men det finns problem med att enbart undervisa på distans. Fiona Doyle är fundersam kring betygssättningen.
– Jag är orolig för rättssäkerheten när det gäller att sätta betyg. Kommer vi ha tillräckligt att gå på om vi inte får ta in eleverna?