En femtedel så många sommarvikarier som förra året

SSAB i Oxelösund brukar vara arbetsplats för mängder av sommarjobbare. I år är det annorlunda, samtidigt som korttidspermitteringarna förlängs.

"Vi står inför ett allvarligt läge och osäkerheten är väldigt stor för hur marknaden kommer att utveckla sig", säger Era Kapilashrami som är plats- och produktionschef på SSAB i Oxelösund.

"Vi står inför ett allvarligt läge och osäkerheten är väldigt stor för hur marknaden kommer att utveckla sig", säger Era Kapilashrami som är plats- och produktionschef på SSAB i Oxelösund.

Foto: Privat

Oxelösund2020-06-07 07:30

Vanligtvis tar SSAB i Oxelösund in mellan 400 och 450 sommarvikarier. I år blir det ungefär en femtedel och många av dem som fått ett vikariat blev uppsagda innan de ens hann börja. Bakgrunden är coronapandemins effekter på stålindustrin och att SSAB därför tidigarelägger ett produktionsstopp, med en förhoppning om att efterfrågan kommer igång bättre under hösten, då stoppet egentligen skulle ha genomförts.

– Vi har årets produktionsstopp under sommaren i stället för under hösten. Det innebär att merparten av våra medarbetare får förlägga sin semester till juli och augusti, då stoppet är. Men viss verksamhet, som koksverket, kan vi inte stänga ner, säger Sari Heikkinen, kommunikationsansvarig på SSAB i Oxelösund.

Samtidigt har korttidsarbetet förlängts. Sedan 6 april har samtliga tjänstemän i Oxelösund varit permitterade på minst 20 procent; en korttidspermittering som staten går in och medfinansierar. Nu har fack och arbetsgivare genomfört lokala förhandlingar och kommit fram till att korttidsarbetet ska förlängas till och med september. Samtidigt flaggar ledningen för att det både kan röra sig om kortare eller längre tid beroende på hur situationen utvecklar sig.

– Vi står inför ett allvarligt läge och osäkerheten är väldigt stor för hur marknaden kommer att utveckla sig de närmaste månaderna. Därför är det väldigt viktigt att hålla nere våra kostnader, säger Era Kapilashrami som är plats- och produktionschef på SSAB i Oxelösund.

De som arbetar i produktionen reglerar sin arbetstid genom det system som funnits sedan tidigare, en tidsbank där de sparar arbetstid när det är mindre att göra för att ta ut när det finns mycket jobb.

SSAB var tidigt ute med att införa åtgärder för att minska smittspridningen. Något som de håller i, bland annat genom att undvika att samlas för att ha fysiska möten utan använder videokonferenser, även om mötesdeltagarna sitter vägg i vägg. Samtidigt är det fortfarande besökförbud på anläggningen för utomstående.

– Vi följer verkligen Folkhälsomyndighetens rekommendationer. De som har möjlighet att jobba hemifrån gör det, i matsalen får man inte sitta nära varandra och när sommarersättarna utbildas så väljer vi en stor lokal så att de kan sprida ut sig. Förutom det grundläggande då, att man stannar hemma om man är sjuk, håller avståndet och tvättar händerna ofta, säger Heikkinen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!