Det säger Jenny Wallheimer. Hon har nyligen flyttat från Stockholm till kuststaden och tagit över vandrarhemmet på Esplanaden, som Carina Sterkens drivit i över 20 år.
– Det ska bli superkul att driva vandrarhemmet. Men att fjärrvärmen ska höjas och med så mycket hade jag ingen aning om. Vi har räknat på varje krona och höjningen kan bli tuff, säger hon.
Sara Andersson och Alfred Urban bor i en av kommunala bostadsbolaget Kustbostäders lägenheter. De visste inte heller om att fjärrvärmen kommer att höjas rejält.
– Vi har ju redan en ganska hög hyra, säger Sara Andersson.
Idag har Oxelösunds invånare och de som är knutna till fjärrvärmen via kommunbolaget Oxelö energi landets näst lägsta kostnad. Enligt senaste Nils Holgerssonrapporten (2023), som jämför landets alla kommuner och dess olika boendekostnader, är kostnaden 133,66 kronor per kvadratmeter bostadsyta.
Det betyder en kostnad på 743 kronor per lägenhet, två rum och kök (67 kvadratmeter), och månad. I Luleå är kostnaden 678 kronor.
Oxelösund och Luleå kan tacka SSAB för det. Spillvärmen från SSAB:s masugnar och koksverk blir nämligen till uppvärmning för invånarna.
Men om två år ska masugn och koksverk vara ett minne blott i Oxelösund. Då ska man övergå till elektrifierad stålframställning och då blir det ingen spillvärme.
Istället ska Oxelösund få värme från Vattenfalls anläggning Idbäcksverket i Nyköping. En ledning på 1,5 mil ska dras söder om motorvägen till i höjd med äldreboendet Björntorp.
Hur många miljoner arbetet med ny fjärrvärmeledning kostar vill inte Oxelö energis vd Lars Larenius säga. Entreprenörer ska inte ges någon förhandsinformation, menar Lars Larenius.
Kostnaden för ledningen kommer belasta kunderna.
Kunderna kommer också känna av en rejäl prishöjning. Vattenfall har inte samma taxa som SSAB.
– Vi siktar på att hamna på den undre billigare halvan i jämförelse med landets fjärrvärmekommuner. Det är i alla fall viktigt att vi har billigare fjärrvärme än Nyköping, säger Lars Larenius.
Nyköping hade i fjol landets 130:e dyraste fjärrvärmekostnad. Kostnaden var 1 032 kronor per två rums lägenhet och månad. Alltså 289 kronor högre eller 3 500 kronor per år än vad Oxelösundsborna betalar i dag.
I det häradet kommer alltså Oxelösund ligga.
För att inte höjningen ska bli för dramatisk på kort tid, och för att Oxelö energi ska kunna lägga pengar på hög till projektet, höjdes taxan i år med åtta procent.
– Det blir en drastisk höjning och kommer säkert ge återverkningar på krav om hyreshöjningar, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, och fortsätter:
– Men vårt mål är att freda våra medlemmar och få hyresvärden att smeta ut höjningen under längre tid.
Tapio Helminen är föreningen Villaägarnas ordförande i Oxelösund-Nyköping. Han är dessutom moderat kommunpolitiker och ledamot i Oxelö energis styrelse. Hur arbetar han för att hålla nere kostnaderna för sina medlemmar?
– I såna här fall med bolaget Oxelö energi måste man vara neutral. Någon höjning har ännu inte tagits upp inom Villaägarna, säger han.
I en tidigare SN-artikel om den kraftfulla fjärrvärmekostnaden har han sagt "vad kan vi göra åt det?".
Sänka avkastningskravet från Oxelö energi till kommunen?
– Jo, men från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill man ju öka den, svarar han.
Den nya fjärrvärmeledningen beräknas vara i drift sommaren 2027.