Färdigvårdade – men blir kvar på sjukhuset

Oxelösundare stannar längre än några andra sörmlänningar på sjukhus – efter att de blivit färdigvårdade. Orsaken: ett smockfullt korttidsboende.

Det har varit ont om plats på Björntorps korttidsboende. Något som gjort att färdigvårdade oxelösundare fått stanna kvar på sjukhus. Arkivbild

Det har varit ont om plats på Björntorps korttidsboende. Något som gjort att färdigvårdade oxelösundare fått stanna kvar på sjukhus. Arkivbild

Foto: Magnus Grimstedt

Oxelösund2023-12-15 04:43

– Det mycket illa i Oxelösund. Snittet har aldrig varit så högt under ett år som 2023, säger oppositionsrådet Linus Fogel (S).

Det han syftar på är hur många dagar i snitt som färdigvårdade patienter blir kvar på sjukhus för att de är för dåliga för att ta hand om sig själva. Om det inte går att lösa i det egna hemmet så är kommunernas korttidsboenden ett alternativ. Men det har inte fungerat enligt Linus Fogel som visar statistik för oktober månad.

Där är snittet för den tid utskrivningsklara oxelösundare är kvar på sjukhuset 16,5 dagar. Motsvarande statistik för Nyköping och Trosa samma månad är 4,6 dagar. 1,3 dagar i snitt slutade Gnesta på som låg lägst i Sörmland i oktober.

De allra flesta åker hem från sjukhuset direkt när de är färdigvårdade. Statistiken här handlar inte om ett snitt för alla patienter, utan de som väl börjar att stanna kvar en natt extra. Oftast är det gamla människor som antingen är i behov av hemtjänst eller annan omsorg, som exempelvis korttidsboende.

undefined
Linus Fogel (S) riktar kritik mot styret och menar att det även handar om personalbrist. Arkivbild

– Det här vittnar om personal- och platsbrist, brist i rutiner och vi efterfrågar vad M, SD, KD och L har för plan för det allvarliga läget i äldreomsorgen, säger Linus Fogel.

– Under min tid som ordförande i vård- och omsorgsnämnden kostade en natt på sjukhus 6 000 kronor och om det blev för mycket blev kommunerna återbetalningsskyldiga till regionen. Jag gissar att vi är där nu, fortsätter Linus Fogel.

Tittar man vidare på SKR:s statistik för januari till september så ligger Oxelösund oftast över de andra sörmländska kommunerna, även om just oktober sticker ut.

undefined
"Ja, det har varit så att det tagit längre tid att få hem färdigvårdade oxelösundare från sjukhuset", säger Katarina Berg (M), vård och omsorgsnämndens ordförande i Oxelösund. Arkivbild

Katarina Berg (M) är vård- och omsorgsnämndens ordförande. Hon menar att det först och främst handlar om en brist på korttidsboendeplatser.

– Ja, det har varit så att det tagit längre tid att få hem färdigvårdade oxelösundare från sjukhuset. Sedan vi öppnade upp en ny demensavdelning med sex platser på Björntorp har det blivit bättre. Vi gjorde det för någon månad sedan så det kanske inte syns i statistiken än, säger hon.

Katarina Berg berättar att det var flera oxelösundare med demens som blivit utskrivna från sjukhuset och blivit liggande länge på korttidsboendet. När en ny demensavdelning nu öppnat på Björntorp ska det ha blivit fler lediga korttidsplatser.

– De var så dåliga att vi inte kunde skicka hem dem. Nu när avdelningen ”Klippan” öppnat ska det förhoppningsvis blir bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!